Jarig Vice trakteert zichzelf op feest Jarig Vice trakteert zichzelf op feest

“De ambitie is dat we toffe verhalen uit Nederland op het Europese tv-kanaal kunnen krijgen”

Jarig Vice trakteert zichzelf op feest

“De ambitie is dat we toffe verhalen uit Nederland op het Europese tv-kanaal kunnen krijgen”

Vice bestaat alweer twee jaar in Nederland en viert dit in Studio K in Amsterdam. Het multimediaplatform heeft veel plannen voor de toekomst. Er komt een festival in Amsterdam en een Europees tv-kanaal wordt gelanceerd.

“De ambitie is dat we toffe verhalen uit Nederland op het Europese tv-kanaal kunnen krijgen”

Vice: wat ooit begonnen is als subcultuur magazine in Canada is inmiddels uitgegroeid tot een wereldwijd verspreid gratis tijdschrift, een internetblog, een eigen tv-kanaal en organisator van vele feesten. Multimediaplatform Vice zit sinds twee jaar in Nederland en België en dat wordt gevierd met een feest in Amsterdam.

Toen Vice zo’n 2 jaar geleden begon in Nederland was het een van de eerste gratis cultuurbladen hier. Nu is er concurrentie bijgekomen van talloze bladen zoals het blad Glamcult. Raaijmakers: “Het grote verschil met andere free media en ons, is dat wij internationaal georganiseerd zijn. We zijn niet beperkt tot de Nederlandse markt. Alle landen waar Vice zit, maken veel verhalen van beginnende bandjes en doen veel aan  fotografie. Zo zijn we overal snel bij.”

De oplage in Nederland ligt nu rond de 35.000 bladen. Een mogelijke oplage stijging is Vice Nederland aan het overwegen. Vice ziet vooral in de breedte groei. De kijkcijfers van het eigen tv-kanaal zijn “explosief”, zegt Raaijmakers. Het tv-kanaal vbstv, dat op internet te zien is, zit nu nog in Noord-Amerika, maar er zijn plannen om eind 2008 een Europees kanaal te lanceren. De bedoeling is dat de Europese redacties eigen filmpjes zullen aandragen. “De ambitie is dat we toffe verhalen uit Nederland op het tv-kanaal kunnen krijgen. Het tv-format van Vice staat er, nu gaan wij er een lokale invulling aan geven. Nee, niet de skatefilmpjes die je in VS ziet. Maar we kunnen bijvoorbeeld wel met de camera oefenruimtes bezoeken van bandjes.” 

Daarbij, Vice Nederland gaat ook een festival organiseren in Amsterdam. Het is alleen nog wachten op een definitieve vergunning van de gemeente. Een naam voor het festival is er nog niet.

Om Vice heen hangt een vuige rock’n roll imago van kattenkwaad, ruige skaters en vooral gratis zuipfeesten. Vice wil zelf voorzichtig van het zuipimago afkomen. “Het is niet de bedoeling nee dat mensen ons zo zien,” zegt Sjoerd Raaijmakers van Vice Nederland lachend. “We willen graag dat mensen Vice zien als internationale organisatie die gratis content aanlevert, veel met fotografie doet en feesten organiseert. Ja, bij onze feesten zitten gratis elementen in, maar het is niet meer zo dat er alleen maar gratis drank is. We richten ons op nieuwe bandjes die we aan het publiek presenteren.” 

Vrijdag 4 april vieren ze het twee jarig bestaan van Vice in Studio K in Amsterdam. De kaarten zijn op, maar op viceland.nl kan je nog de laatste kaarten winnen door een leuke comment te posten. Onder andere Poney Poney en de Dead Pixels zullen optreden.

Luister het gehele interview in Dubbel Check.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12