Aux Raus keurt dure clip af en maakt alternatief Aux Raus keurt dure clip af en maakt alternatief

Samenwerking videokunstenaar en punkduo mislukt

Aux Raus keurt dure clip af en maakt alternatief

Samenwerking videokunstenaar en punkduo mislukt

Aux Raus zal de dure gesubsidieerde clip bij het nummer Wire niet gebruiken. In plaats daarvan heeft de band een nieuwe clip geschoten. Waar ging het mis?

Samenwerking videokunstenaar en punkduo mislukt

De Amsterdamse band Aux Raus is niet tevreden over het resultaat van hun nieuwe clip Wire en zal de video niet gebruiken. De door het Tax-clipfonds gesubsidieerde samenwerking met de Nederlandse videokunstenaar Remco Schuurbiers is uitgelopen op een fiasco. “Wij gebruiken hem niet omdat we vinden dat de clip niet waarmaakt wat Remco en wij voor ogen hadden toen we aan dit project begonnen”, aldus Aux Raus zanger Bastiaan Bosma.

De clip heeft ongeveer 30.000 euro subsidie, 2.500 euro eigen geld van de maker en maanden werk gekost. De band heeft inmiddels, in samenwerking met Maurice Trouwborst, voor enkele honderden euro’s zelf een nieuwe clip gemaakt. “Al had de clip een miljoen gekost, als we het niet overtuigend vinden gaan we iets nieuws maken”, stelt gitarist Luuk Bouwman van Aux Raus.

Arjen Davidse, commissielid van het TAX-clipfonds, hoopte nog dat de situatie met een sisser af zou lopen. De bewuste subsidieaanvraag noemt Davidse een ‘apart geval’. Het fonds was erg te spreken over het werk van Schuurbiers. Volgens de regisseur was de commissie niet te spreken over een groot deel van de aanvragen die het binnenkreeg. In een mail benaderde Davidse Schuurbiers met de vraag of hij niet eens een aanvraag voor een clip wilde indienen. Schuurbiers had Aux Raus al eens ontmoet in Berlijn en zag wel wat in het maken van een clip voor de band. “De twee partijen waren het eens over het scenario en dienden het plan in. Ik had zoiets van: geef het een gok”, aldus Davidse.

In het originele scenario van Schuurbiers zou de band in de clip aanwezig zijn. De blue-box was al gereserveerd, maar de band gaf in juni van vorig jaar aan, dat ze hier geen behoefte meer aan hadden. De band had voor de clip bij This Is How This Works al met bluescreens gewerkt en wilde nu iets anders. De regisseur ging hier mee akkoord. In de maanden hierna heeft de clipmaker met collega’s gefilmd, gemonteerd, digitaal geknipt en nabewerkt. Alleen al met de nabewerking is een team van drie man een maand lang fulltime bezig geweest. Regisseur Schuurbiers: “Begin september was de band in Berlijn en zijn we om de tafel gaan zitten. Ze vroegen om een aantal aanpassingen.” Luuk legt uit dat de band op deze manier nog een interessante draai aan het concept wilde geven. Schuurbiers ging akkoord. “Al was het clipfonds het hier eigenlijk al niet mee eens.”

Nadat de aanpassingen waren gemaakt en het eindproduct aan de band werd gepresenteerd, waren Bastiaan en Luuk niet tevreden. “We hebben Remco toen gevraagd of we toch niet nog zelf in de clip konden om er nog een beetje schwung aan te geven.” Dit was volgens de regisseur niet meer mogelijk. Schuurbiers reageert geschrokken wanneer hij hoort dat de band de clip helemaal niet meer wil gebruiken. De clipmaker weet niet hoe het zover heeft kunnen komen: “Wellicht zijn we beiden naïef geweest. Het is natuurlijk altijd lastig om met een dergelijk grote afstand tussen beide partijen én het touren van de band, goed te communiceren.” 

Volgens Schuurbiers zit er nog een extra adder onder het gras: “De band stond al vanaf de eerste meeting niet achter Wire als single. Deze was uitgekozen door de platenmaatschappij.” Aux Raus ontkent dit. Volgens Davidse van het clipfonds, is het eindresultaat exact geworden zoals het was afgesproken. Hij vermoedt dat Aux Raus niet genoeg afstand van het proces kon nemen: “De band wist wat de afspraak was. Ik heb ze gezegd dat zij in dezen de artiest zijn en niet de filmmaker. Zij hebben zich hier niet aan gehouden, dan heb je twee kapiteins op één schip. Het is eeuwig zonde nu er uiteindelijk niets met de clip wordt gedaan.” Luuk: “Het lijkt erop dat wij nu alleen een nummer konden leveren als soundtrack voor een filmpje, en achteraf alleen ja en amen mochten zeggen.”

Over eventuele gevolgen wil Davidse nog niet spreken: “Het gebeurt vaker dat een samenwerking tussen een clipmaker en een band niet goed verloopt. Dat kun je niet uitsluiten.” Volgens het commissielid hoeven Bastiaan en Luuk niet bang te zijn dat te relatie met het fonds nu definitief verstoord is. Beide artiesten zijn ook filmmaker en kunnen volgens Davidse nog steeds plannen indienen en objectief worden beoordeeld.

Wie maakte de beste clip voor Wire? Bekijk beide clips hier onder en geef een reactie.

Regie: Remco Schuurbiers

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12