3VOOR12 bespreekt Album van de Week (16): GEM 3VOOR12 bespreekt Album van de Week (16): GEM

Killer refreinen en vernuftige details op NEW

3VOOR12 bespreekt Album van de Week (16): GEM

Killer refreinen en vernuftige details op NEW

Een jaar geleden kwam de GEM-trein abrupt tot stilstand, toen twee leden uit de band verdwenen. Als kwartet werkte de band rustig aan de opvolger. Het werd hun beste plaat tot nu toe.

Killer refreinen en vernuftige details op NEW

Het nieuwe album van GEM telt tien liedjes, waarvan er negen slechts één woord als titel hebben. Look, Blisters, Shoes, Down, Jupiter, Gimmie, Cold, Comfort, Today. Hoppa. Het tiende liedje doet alle zuinigheid teniet: She Said Oh Oh Oh, I Said Yeah Yeah Yeah. Typisch gevalletje bandjeshumor. Op hun eerste plaat lieten ze slotnummer S.O.S. ook al 5:05 duren. Eigenlijk is er niet veel veranderd sinds de begindagen van de band. GEM is nog altijd een doodnormaal bandje. En toch is het menens met NEW. 

Vier jaar geleden denderde GEM met veel bombarie de Nederlandse muziekwereld binnen. Waar veel Nederlandse bands op het podium een zekere bescheidenheid uitstralen, scoren de Utrechters met de Britse branie van zanger Maurits Westerik. De band beschikt over een goed gevoel voor timing: anderhalf jaar lang is GEM overal waar de actie is. Maar eerlijk is eerlijk, ondanks een hit in een Randstadreclame bracht het tweede album Escapades GEM niet helemaal waar het zou moeten komen. Het album werd in volle vaart opgenomen, tussen het touren door. Dat zou wel eens de reden kunnen zijn dat het hier en daar een beetje geforceerd klinkt. Na weer een tour kwam de GEM-trein even helemaal tot stilstand. Noodgedwongen, omdat drummer Ilco Slikker en lead gitarist Bas de Graaff kort na elkaar de band verlieten. GEM vond in Wouter Renkema een nieuwe drummer en besloot als kwartet terug de oefenruimte in te duiken. 

Weg momentum. En nu komt het er op aan. Als het derde album niet het beste is tot nu toe, is het klaar met GEM. Wat doe je dan? Net zoals Voicst een blazerssectie aanrukken? Experimenteren met elektronica? De onzekere toekomst van de wereld bezingen? Of gewoon proberen tien geweldige popsongs te maken? GEM blijft bij zijn leest en heeft zonder dralen de laatste optie gekozen. De groei zit in de vernuftige details: een paar goed gemikte handclaps, een voorzichtige trompet in Down, een reverbgitaar in Blisters. Op Jupiter tilen de gitaarrif en de opruiende backing vocals op een vreemde manier het hele liedje op, zoals Hard-Fi dat deed op hun single Suburban Knights. Met Down en Today waagt GEM zich voor het eerst aan ballads. Het zijn niet de sterkste nummers van de plaat, maar de tempowisseling is meer dan welkom. Maar het allerbelangrijkst voor een plaat als deze zijn killer refreinen, en die heeft NEW in overvloed.

Een goed popliedje hoeft niet ingewikkeld te zijn, maar het kan wel heel moeilijk zijn om er een te maken. Met Tell Me What’s New en Escapades lukte dat bij vlagen, met NEW overtreft de band zichzelf. 

NEW verschijnt 21 april op Excelsior/V2. GEM geeft woensdag 16 april een exclusieve sessie voor 3VOOR12 in Desmet. Dat optreden is vanaf zaterdag 19 april te zien op 3VOOR12TV/CENTRAL als Concert van de Week.
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12