Minister Ab Klink wil binnen een jaar rookvrije horeca

Nieuwe minister van Volksgezondheid gaat drastischer te werk dan voorganger

De kersverse minister van Volksgezondheid wil niet nog jaren wachten op een algeheel rookverbod in de horeca. Wat hem betreft is het binnen een jaar nog verboden om in cafés, restaurants én popzalen een sigaret op te steken.

Nieuwe minister van Volksgezondheid gaat drastischer te werk dan voorganger

De nieuwe minister van Volksgezondheid laat er geen gras over groeien. Op de dag van zijn beëdiging heeft Ab Klink in de NOS-uitzending over het nieuwe kabinet van donderdagavond gezegd binnen een jaar de horeca en dus ook in de popzalen rookvrij te willen hebben. Dat is stukken sneller dan gepland: in het regeerakkoord van CDA, PvdA en ChristenUnie staat dat een rookvrije horeca in 2011 een feit moet zijn.

Klink, zelf ‘incidenteel roker’, gaat op deze manier drastischer te werk dan zijn voorganger Hans Hoogervorst. Die had met de horeca volgens een stappenplan afgesproken dat het roken in 2009 in 85 procent van de horecazaken teruggedrongen moet zijn. Belangenvereniging Clean Air Nederland denkt dat dit doel niet wordt gehaald.

De uitspraak van Klink zal de FNV Horecabond plezier doen. De bond pleitte er eerder deze maand al voor om een rookverbod in de horeca dit jaar nog door te voeren. Poppodium De Nieuwe Nor, de nieuwe popzaal in Heerlen, heeft al verder vooruit gekeken. Daar is het in de grote zaal op de begane grond al verboden om te roken. Wie snakt naar een sigaret, moet zijn heil zoeken op de balkons.