London Calling verkoopt uit zonder publiciteitsstunt

Programmeur Kamsma: “Als het ooit minder gaat, boeken we wel weer een grote naam”

Gedoodverfde headliner op de komende editie van London Calling was The View. Maar zelfs zonder dat die band bevestigd is, zijn de kaarten voor het tweedaagse festival helemaal uitverkocht. Afgelopen vrijdag maakte programmeur Ben Kamsma achttien namen bekend, waardoor de laatste honderd kaarten over de toonbank vlogen. Misschien dat The View evengoed komt. Kamsma: “Ik schat die kans fifty-fifty.”

Programmeur Kamsma: “Als het ooit minder gaat, boeken we wel weer een grote naam”

Zonder heel grote namen toch een festival uitverkopen. Het is London Calling dit jaar gelukt. Afgelopen vrijdag maakte programmeur Ben Kamsma achttien namen bekend van acts die op 30 en 31 maart in Paradiso zullen aantreden, waardoor die dag de laatste 100 kaarten werden verkocht. En dat zonder publieksfavoriet The View. De kans dat die band evengoed komt schat kamsma op ‘fifty-fifty’. Inmiddels zijn de The Pigeon Detectives nog bijgeboekt.

London Calling bestaat nu zo’n vijftien jaar en het festival groeide in die periode uit tot een evenement dat steeds sneller uitverkocht raakt en waar je steevast ‘de grote acts van morgen’ kunt zien. Tegenwoordig gaat dat dus zonder ook maar één echt grote naam op de poster te zetten. Kamsma: “Ik ben wat praktischer in het boeken geworden. Als een album goed is en je hoort dat een show goed is, komt het goed met London Calling. Als het op een gegeven ogenblik minder wordt met London Calling, boek ik weer een grotere naam. Het moet een festival zijn waar je veel nieuwe bandjes leert kennen.”

Kamsma typeert de komende London Calling als een festival waarbij duidelijk wordt dat bepaalde genres over de top zijn en waarbij meer aandacht is voor singer-songwriters. “Het beste van die hoekige punkbands hebben we inmiddels gehad. En het is afwachten hoe het met de new rave bands gaat. Van veel acts moeten de albums nog verschijnen, bijvoorbeeld The Maccabees en Shitdisco. Vandaar dat je die bands blijft boeken, maar in Engeland zijn ze op het ogenblik het meest gericht op singer-songwriters.” Zelf kijkt kamsma het meest uit naar de show van The Maccabees: “Ik hoop dat ze flink gegroeid zijn sinds de laatste keer op London Calling.”

Of er dit keer veel Engelsen op het festival afkomen, weet Kamsma niet: ”Dat er veel Britten komen lijkt nu een beetje over zijn top heen. Die komen toch echt alleen op de grote namen af. Ik hoop dat er mensen komen die naar leuke bandjes op een leuk festival willen kijken.” De verkoopactie van Arctic Monkeystickets bij de Melkweg ‘om Engelsen buiten de deur te houden’ is voor Kamsma geen spookbeeld: “Dat was sensatiezoekerij. Er zijn andere manieren om te zorgen dat niet alle tickets naar Engeland gaan. Dit was gewoon een goede publiciteitsstunt.”

Wat voor London Calling nog een goede publiciteitsstunt zou zijn? Kamsma: “Als The View alsnog zou komen. Dat is zo langzamerhand een erezaak aan het worden.”