Toen wij in Rotterdam aankwamen Toen wij in Rotterdam aankwamen

Wiebelig slapen op 20 meter hoogte op Perron Mozaïque

Toen wij in Rotterdam aankwamen

Wiebelig slapen op 20 meter hoogte op Perron Mozaïque

Slapen in een skybox op twintig meter boven de grond? Dat kan dit weekend tijdens Motel Mozaïque op het dak van het Rotterdamse station Hofplein. Daar bouwt de Rotterdamse kunstenaarsgroep Observatorium het Perron Mozaïque, de festivallocatie met veel aandacht voor kunst en architectuur. Stalen zenuwen zijn vereist, want de toren wiebelt nogal.

Wiebelig slapen op 20 meter hoogte op Perron Mozaïque

In slechts enkele dagen tijd heeft het Rotterdamse station Hofplein er een nieuw perron bij gekregen. Speciaal voor de Motel Mozaïque-editie van komend weekend is de Rotterdamse kunstenaarsgroep Observatorium druk bezig met de bouw van Perron Mozaïque, de festivallocatie die is gewijd aan kunst en architectuur in de breedste zin van het woord.

Het perron moet drie dagen lang de ontmoetingsplaats zijn voor de festivalbezoekers, architecten, stadsbewoners, marathonlopers, kunstenaars, projectontwikkelaars, gebruikers van de Hofbogen en reizigers van Randstadrail. “Ook al lag de bouwvergunning vandaag pas op de mat, het hoogste punt is al bereikt”, zegt Ruud Reutelingsperger van Observatorium. “Anders hadden we het nooit op tijd afgekregen.”

Observatorium is een collectief dat zich bezighoudt met het toevoegen van nieuwe vormen en functies aan de openbare ruimte. “Motel Mozaïque kwam naar ons toe of wij onze vaardigheden konden combineren met architectuur en de gastvrijheid die het festival wil uitstralen.” Het festivalthema Architectuur en Perron Mozaïque zijn bedacht in het kader van Rotterdam 2007 City Of Architecture. Voor dit project worden veertig Rotterdamse gebouwen paars gemaakt. Perron Mozaïque is het 41ste project met een paarse gloed in de nacht.

De installatie staat op het dak van station Hofplein en is 48 uur lang onafgebroken geopend, van vrijdagmiddag 16.00 uur tot en met zondag 16.00 uur. Overdag zijn er tentoonstellingen te zien en kunnen bezoekers kunstenaars live aan het werk zien. Het motto van Perron Mozaïque is het vieren van het aankomen in de stad Rotterdam. Het moet er wat Observatorium betreft een ontzettend levendige boel worden. “Het is nu een soort desolaat niemandsland”, zegt Reutelingsperger. “Wij willen laten zien hoe het er ooit was.”

Perron Mozaïque is ook de plek waar 125 Motel-bezoekers omringd door kunst en architectuur de nacht kunnen doorbrengen in speciale cabines. Het bouwwerk is gemaakt van steigers die op het dak van station Hofplein staan, als een soort schans die zo de stad in lijkt te trekken. Het hoogste punt zit op twintig meter boven de grond. Hier mogen twee gelukkige bezoekers zonder hoogtevrees zelfs slapen in een soort skybox, waar een twijfelaar is neergezet. Overdag doet de stellage dienst als uitkijktoren voor een fraai uitzicht over Rotterdam. Het wiebelt wel een beetje, geeft Ruud Reutelingsperger van Observatorium toe. “Zelf hoef ik er daarom niet zo nodig te liggen, veel te eng. Ik heb hoogtevrees. Of het ook rammelt? Nee hoor, bezoekers kunnen hier ’s nachts rustig slapen.”

Motel Mozaïque vindt plaats van 12 tot en met 15 april. 3VOOR12 doet op vrijdag 13 en zaterdag 14 april uitgebreid verslag van het festival.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12