Spinvis komt in augustus met een nieuwe plaat Spinvis komt in augustus met een nieuwe plaat

Goochelaars en Geesten brengt losse overblijfselen bij elkaar

Spinvis komt in augustus met een nieuwe plaat

Goochelaars en Geesten brengt losse overblijfselen bij elkaar

Voordat Spinvis in 2008 zichzelf opsluit om aan een nieuwe plaat te werken, verschijnt er in augustus als zoethouder nog een verzamelaar. Goochelaars en Geesten bevat nooit eerder uitgebrachte liedjes, b-kantjes en muziek gemaakt in opdracht. Voor Spinvis-brein Erik de Jong is het niet zomaar een compilatie van kliekjes. "Ik sluit hier een periode mee af."

Goochelaars en Geesten brengt losse overblijfselen bij elkaar

Op een echt nieuw album van Spinvis is het misschien nog twee jaar wachten. Dat betekent echter niet dat we tot die tijd verstoken blijven van plaatwerk. In augustus komt Goochelaars en Geesten uit, een verzameling met b-kantjes, nooit eerder uitgebrachte nummers, opnames met het Metropole Orkest uit de voorstelling Afdaling In De Ingewanden en liedjes die Spinvis-brein Erik de Jong in opdracht maakte.

Een soort tussendoortje met overblijfselen van de laatste vijf jaar, zou je zeggen over Goochelaars en Geesten. Maar die omschrijving dekt voor De Jong de lading niet. “Het is veel meer dan dat. Voor mij vormt het bij elkaar brengen van al die losse dingen de afsluiting van de hele periode 2002-2007. Dat is ook nuttig, anders blijven het maar losse projecten die amper zijn terug te vinden.” De vergelijking met het eerdere tussendoortje Nieuwegein aan Zee gaat wat De Jong betreft niet helemaal op. “Want er staan geen live-opnames van bekende nummers op.”

Een deel van de nummers op Goochelaars en Geesten zijn liedjes die om de een of andere reden geen plek vonden op de albums Spinvis of Dagen Van Gras, Dagen Van Stro. “Het zijn goeie nummers, maar ze pasten niet binnen het boeket”, legt De Jong uit. “Zo was Mare Frigoris zelfs ooit bestemd voor de eerste plaat. Het is een soort muziekstuk met een mannelijke en een vrouwelijke robotstem. Samen bezingen ze de liefde. Theo van Gogh heeft het nog wel gebruikt bij een zelfmoordscène in de serie Najib & Julia.”

Ook muziek die De Jong de laatste jaren in opdracht maakte, vindt een plek op Goochelaars en Geesten. “Ik heb eens een liedje geschreven voor een overkoepelende vereniging van Belgische psychiatrische ziekenhuizen. Het heet Wespen op de Appeltaart en staat enkel op een verzamelcd van die organisatie.” Het stuk Wandeling Door De Zenuwen dat hij onlangs componeerde voor wandelaars op het Zuid-Veluwse Elfbergenpad is echter over het hoofd gezien voor de compilatie. “Verdomd, dat had er ook nog bij gekund. Maar ja, nu is het helemaal klaar. Op de een of andere manier vormen al die nummers ook een geheel. Dat is op zich niet gek, ze zijn immers binnen een bepaalde periode gemaakt, maar toch vond ik dat verrassend. Als je er met je neus bovenop zit, lijken het heel verschillende dingen.”

De rest van 2007 vult de Popprijs-winnaar met een theatertournee, optredens op de festivals Oerol en De Parade en het maken van muziek bij een Belgische film. Daarna wordt het stil: voor heel 2008 is de agenda leeg. “Dat hele jaar staat ingepland om een nieuwe plaat te maken. Het is soms een hele strijd om ‘nee’ te zeggen tegen verzoeken.” Het nieuwe album moet worden uitgebracht in stripvorm. Over het verhaal praat De Jong liever nog niet. “Als je erover praat, verbreekt de betovering.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12