Politie A'dam houdt toch vast aan zero tolerance bij dancefeesten

Gemeente geschrokken van vele aanhoudingen Awakenings

Het signaal was helder na de politie-inval op het laatste Awakeningsfeest: pas op met wat je meeneemt, want de politie pakt iedereen met harddrugs op zak. Voor het laatste feest, afgelopen weekend, werd de controle zelfs aangekondigd. Toch liepen er opnieuw 82 mensen tegen de lamp. Daar is de gemeente van geschrokken: "We gaan het de komende tijd scherp in de gaten houden."

Gemeente geschrokken van vele aanhoudingen Awakenings

Tijdens het tweedaagse Awakenings feest in Amsterdam hield de politie opnieuw tientallen mensen aan wegens bezit van harddrugs. De politie geeft daarmee een duidelijk signaal af. Ook na het rumoer dat ontstond vanwege de vorige grootscheepse controle bij het Amsterdamse dancefeest houdt de politie vast aan de nieuwe regel: alle bezit van harddrugs wordt aangepakt. Er werden in totaal 82 mensen aangehouden met harddrugs op zak. Daarvan hadden er elf meer dan een zogenaamde gebruikershoeveelheid bij zich. Zij worden door het OM vervolgd. De anderen kwamen er veelal met een boete vanaf.

Hendrik Wooldrik, woordvoerder van de gemeente, zegt geschrokken te zijn van het aantal aanhoudingen: “Er is heel veel aandacht in de media geweest, de actie werd vooraf aangekondigd en nog nemen zoveel mensen bewust het risico.” Wooldrik zegt dat de gemeente ‘dit soort dingen’ wil uitbannen en zeker nadenkt over vervolgacties: “Of we ook bij de volgende Awakenings streng gaan controleren, kan ik nu nog niet zeggen, maar dat we het de komende tijd scherp in de gaten blijven houden lijkt me duidelijk.” Wooldrik benadrukt nogmaals dat het beleid niet gericht is tegen de gebruikers, maar tegen dealers.

Toch ondervonden ook de gebruikers behoorlijk overlast van de nieuwe strenge handhaving. De grens die afgelopen weekend gehanteerd werd om gebruikers van dealers te scheiden: niet meer dan vijf pillen, niet meer dan een halve gram cocaïne en niet meer dan een halve milliliter GHB. Let wel, werd je er met 1 pil op zak, met 300 milligram cocaïne of een kwart milliliter GHB uit gepakt, dan mocht je ook niet meer naar binnen en kon je (met boete) weer vertrekken.

Gemeente en politie willen niet spreken van zero tolerance, maar wat betreft de harddrugs is dat zeker wel zo, zegt Jaap Jamin van de Jellinek-afdeling die zich met dancefeesten bezighoudt. Hij noemt het een woordspel: “Mensen met een gebruikershoeveelheid aan wiet op zak werden nu wel toegelaten, daarmee kun je zeggen dat er geen zero tolerance is. Maar alle harddrugs, ongeacht de hoeveelheid, leverde uitsluiting op.”

Behalve de verontwaardiging over de nulnorm klinken er op de verschillende fora ook andere klachten. De norm die de politie nu hanteert zou kinderachtig laag zijn. Een halve milliliter GHB, een halve gram cocaïne, vijf pillen, het zijn hoeveelheden die niet meer van deze tijd zijn, betogen sommige gebruikers. Jamin geeft toe dat GHB pas gaat werken bij een hoeveelheid van 3 tot 5 mililliter. Toch gaat hij niet mee in de redenering: “Je hebt pillen die net zo sterk zijn als vroeger, je hebt ook versies waar je er tien van moet slikken voor enig effect. Daar kun je weinig over zeggen. Maar de norm van de politie is niet raar. Ze is zelfs een beetje bijgesteld. 1 pil is normaal gesproken de grens, maar het afgelopen weekend legde de politie de lat bij 5.” Jamin is vrijdagavond zelf gaan kijken: “Behalve politie in uniform waren er een stuk of twintig ‘stillen’, verkleed als feestgangers, maar duidelijk eruit te vissen. Aan het begin van de avond zag je ze hangen in de buurt van de kluisjes, later stonden ze voornamelijk op de tribune.”

Overigens klinken er ook andere geluiden op de fora: “Nergens last van gehad, ik heb geen drugs nodig om uit mijn dak te gaan!” Een medewerker van Awakenings wil anoniem wel toegeven dat hij het niet heel slim vindt van de mensen die gesnapt zijn: “Je weet toch dat ze komen controleren.”

Natasja Veenboer van Awakenings is ondanks alle ophef over de drugs toch blij: “Je zou het bijna vergeten, maar we hadden gewoon weer een goed feest. Weer uitverkocht. Het is fijn dat onze bezoekers trouw blijven tijdens dit soort tegenslagen. Ik ben ervan overtuigd dat ze de volgende keer weer komen.”