ID&T: “Release verdwijnt niet, maar toekomst onzeker”

Onheilsberichten wisselen elkaar af

De site Partyscene.nl meldde afgelopen vrijdag dat dance magazine Release “opgedoekt” zou worden. Toch blijkt dat allemaal wat te voorbarig, meldt ID&T vandaag. Ook hoofdredacteur / ‘navigator’ Gert van Veen kan nog niets bevestigen. ID&T woordvoerster Brenda Munsterman: “Het format heeft al meerdere metamorfoses ondergaan.”

Onheilsberichten wisselen elkaar af

Vorige week zou Release-hoofdredacteur Gert van Veen met 3VOOR12 in Dubbel Check praten over de zwanenzang van het dance blad. 3VOOR12 belde direct een rondje met DJ Broadcast Magazine-hoofdredacteur Alfred Bos, technodj Bart Skils en andere ingewijden; het zou niet voor het eerst zijn dat een dancemagazine sneuvelt, maar dat het nieuwe kindje van de Uitgeverij van ID&T al zo snel zou sterven, was toch opmerkelijk. In de loop van de dag besloot Van Veen toch af te zien van een reactie aan 3VOOR12, omdat hij vond dat zijn lezers eerst op de hoogte gebracht moesten worden.

In zijn inleiding van het november- / decembernummer heeft hij het al over zijn ‘allerallerallerlaatste stuk voor Release Magazine. We zijn er bijna.’ Een bericht op Partyscene.nl volgde vrijdag: “Release Magazine opgedoekt.” Maar een weekend later ligt het toch wat anders. Zowel Van Veen als ID&T sluiten een definitieve stop uit. Van Veen liet vandaag aan 3VOOR12 weten dat er nog geen knoop is doorgehakt, en dat hij alsnog liever wacht met definitieve uitspraken. Gloort er toch nog hoop aan de horizon voor Release Magazine?

Brenda Munsterman van ID&T, verantwoordelijk voor de uitgave van het magazine, bevestigt het stoppen evenmin. Wat er dan wel waar is van de geruchten? “Die geruchten gaan al jaren over van alles en nog wat. We zijn er nog niet over uit wat er moet gaan gebeuren met Release. Het format heeft al meerdere metamorfoses ondergaan. Eerst was het Slam! Magazine, toen werd het ID&T-magazine, nu is het dan Release. We hebben er nog geen ei over gelegd. Misschien komt er wel een formatwijziging, we hebben nu al succesvolle thema-gerichte issues die meer verbonden zijn aan de evenementen, zoals Innercity,” aldus Munsterman. “Maar je gaat niet tegen 10.000 abonnees nu zeggen: ‘sorry, je hebt betaald en je zou nog vijf nummers moeten krijgen, maar die gaan niet door.’

De reden tot alle tumult zou de fusie van ID&T met Q-dance zijn, die andere plannen met het blad zouden hebben. Vorige week belde 3VOOR12 met Alfred Bos van (gratis) dance magazine DJ Broadcast, toen beide partijen in de veronderstelling waren dat Release Magazine inderdaad zou stoppen. “Het is voor de Nederlandse markt zeker interessant om een blad als Release te hebben. Ook voor mij is het gezonde concurrentie. Je kan dance muziek in de volle breedte behandelen, er zijn zoveel genres en scenes. Maar gedrukte media zitten al een tijdje in het verdomhoekje. Ik weet wel dat Duncan Stutterheim van ID&T erg gehecht was aan het blad.”

Technodj en medewerker van platenzaak Outland Bart Skils, vorige week eveneens in de veronderstelling dat het blad zou stoppen, siert op de cover van de gedoodverfde laatste editie: “Het blad wordt in de scene wel veel gelezen. We hebben het hier in de winkel ook liggen, en er wordt altijd met interesse in gebladerd. Zo’n blad moet echter wel de kans krijgen om te groeien.” Of die kans daadwerkelijk geboden wordt, moet nu dus blijken.