Herfstig Sophia haalt inspiratie uit tragedie

Robin Proper-Shepard: "Ik ben een clown"

De bladeren vallen, dus een nieuw Sophia album. Lijkt logisch, maar bijna was er geen nieuw album gekomen van deze herfstige popband. In een depressieve bui had de Amerikaanse frontman Robin Proper-Shepard alle liedjes weggemikt. Maar het tragische verhaal van een vader en zoon die verdronken ondanks mobiel contact, zorgde voor inspiratie voor het album Technology Won't Save Us.

Robin Proper-Shepard: "Ik ben een clown"

De dood heeft altijd al een inspiratie gevormd voor Robin Proper-Shepard, de frontman van Sophia. Vroeger maakte hij deel uit van de legendarische rockband The God Machine. Hun laatste album uit 1994, One Last Laugh In A Place Of Dying, werd opgedragen aan hun bassist Jimmy Fernandez, die kort na het afmixen van de plaat aan een hersentumor overleed.

Ook de inspiratie voor het nieuwe album van Proper-Shepards huidige band Sophia is morbide. Zo draagt hij het nummer Lost (She Believed In Angels) op aan zijn moeder. Hij gebruikte voor de tekst haar laatste woorden op haar sterfbed. Ook de instrumentale titeltrack Technology Won't Save Us ruikt naar dood. Het is geïnspireerd op het waargebeurde verhaal van een vader en zoon die verdrinken in het wassende water aan het strand. Mobiel contact met de hulpdiensten mocht niet baten.

Toch gaat Proper-Shepard als een lachebekje door het leven, Woody Allen is er niets bij. De Amerikaan, die tegenwoordig in Londen woont, vergelijkt het met een clown. "Alle cabaretiers zijn eigenlijk vreselijk depressieve mensen. Het is voor de mensen vaak moeilijk te begrijpen, dat ik ook twee kanten heb. Die donkere artistieke kant uit zich in mijn muziek."

Bijna was er geen nieuw album van Sophia meer verschenen. In een depressieve bui eind vorig jaar kieperde Proper-Shepard al zijn nieuwe materiaal overboord. "De liedjes waren shit. Misschien dat ze oppervlakkig op Sophia leken, maar ze misten integriteit."

Maar toen hij het tragische verdrinkingsverhaal las, borrelde de inspiratie weer op. De instrumentale suite vormt het openingsnummer van zijn nieuwe album. Woorden kon hij niet vinden, en nee ook niet de originele opname met de hulpdiensten zou misstaan: "Ik ben geen voyeur." Dat juist dat verhaal hem inspireerde, schrijft hij toe aan het feit dat hij zelf ook een dochter heeft. De nabestaanden confronteren met deze compositie wil hij ook niet: "Dat zou slechts een doel hebben: mijn ego strelen."

Tenslotte was er nog het akkefietje in Club 3VOOR12 in november 2003. Toen een gitaar niet gestemd bleek, smeet hij die pardoes het publiek in. Op het hoofd van een meisje. "Het zijn juist de kleine dingen die me gek maken." Proper-Shepard gaat dan ook onverzekerd door het leven. "Nee, ik krijg geen creditcard, geen leningen, geen autoverzekering...ik leef op cash. Kwestie van onvolwassen gedrag als je jong bent, en niet veranderen wanneer je opgroeit..."

Luister naar het interview van Menno Visser met Robin Proper-Shepard.