Erik Vandenberge stemt op vrijdenkers

“Als Balkenende het over normen en waarden heeft gaat het over die van hem”

Erik Vandenberge kan maar niet aarden. Zijn eerste album werd in zijn tent opgenomen, de tweede in een caravan en zijn laatste blueswerk zag het levenslicht in zijn boot Iwan. Sinds twee maanden woont hij in een echt huis, maar Erik kan het niet. Het begint alweer te jeuken en hij denkt over een lange reis. Maar eerst moet er gestemd worden op 22 november. Hij kiest voor Groen Links omdat hij daar zijn eigen onafhankelijkheid in herkent.

“Als Balkenende het over normen en waarden heeft gaat het over die van hem”

Na een kapot gelopen relatie in Rotterdam verhuisde bluesmuzikant Erik Vandenberge naar Zeeland waar hij de winter in een tent doorbracht. Om de tijd te doden nam hij zijn debuut op. Na een jaar verruilde hij de tent voor een warmere caravan, waar hij zijn tweede album opnam. De tent werd een boot en daar werd zijn laatste werk Iwan gemaakt. Sinds twee maanden woont Vandenberge in een echt huis in Vlissingen. Maar het begint alweer te jeuken en Vandenberge denkt alweer na over een lange reis. 3VOOR12 is op zoek naar stemadvies en vroeg welk vakje hij rood kleurt op 22 november.

“Ik ga, net als de vorige keer, GroenLinks stemmen. Daarvoor heb ik een aantal keer niet gestemd omdat mijn oproepkaart op een ander adres aankwam,” vervolgt Vandenberge. “Het is van belang om te gaan stemmen. Er mag geen rechts kabinet komen. Het is tijd dat er met meer gevoel wordt geregeerd.”

Vandenberge stemt op de nummer één van de lijst: “Ik stem niet op Femke vanwege haar uiterlijk. Ik vind haar een toffe vrouw en ben het altijd met haar eens. Ze zou een prima president zijn.” Zijn keuze voor GroenLinks wordt ook bepaald door de natuur, die een grote rol speelde op Vanderberge’s vorige woonplekken: “Ze zijn tegen verstedelijking en voor de natuur. Daarnaast steunen ze op een goede, vooruitstrevende manier de culturele sector.”

‘Onafhankelijkheid’ en ‘realiteitsbesef’ zijn twee woorden die Vandenberge graag in verband brengt met GroenLinks. “Als een probleem zich aandient reageren ze daar adequaat op. Eerst vormen ze een beeld van het probleem en komen met een oplossing, los van wat er over het algemeen gedacht wordt. Ik ben ook een vrijdenker.”

Aan vrijdenker Vandenberge is het normen en waardendebat zoals Balkenende dat al jaren voert, niet besteed. “Mijn haren gaan daar recht van overeind staan. Het gaat alleen over zijn christelijke normen en dat is heel bekrompen. Ik heb meer met wormen en maden.”

Ook in de houding van GroenLinks ten opzichte van allochtonen kan Vandenberge zich vinden: “Ik vind het fijn als Femke over buitenlanders zegt dat ze erbij horen en dat ze geen probleem vormen. Het enige probleem is als je ze het gevoel geeft dat ze er niet bij horen. Zelf leef ik ook in de marge en heb te maken met vooroordelen.”

Vanaf vandaag besteedt 3VOOR12 dagelijks aandacht aan de verkiezingen