3VOOR12 draait (week 47): 1990's, Sufjan Stevens en The Roots

Een kijkje in de iPods, cd-spelers en harde schijven van 3VOOR12

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd's, tracks , mp3's of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers, harde schijven en minidiskspelers van 3VOOR12.

Een kijkje in de iPods, cd-spelers en harde schijven van 3VOOR12

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd’s, tracks , mp3’s of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers, harde schijven en minidiskspelers van 3VOOR12.


Komende week:

3VOOR12 Album van de week:
Incubus – Light Grenades (Epic/SonyBMG)

3VOOR12 Single van de week:
Albert Hammond Jr. – 101 (Rough Trade/Konkurrent)

3FM Megahit
James Morrison - Wonderful World (Universal)


Top 10:

1. 1990's - You're Supposed To Be My Friend (single, Rough Trade, Konkurrent)
Weer een London Calling bandje en weer supertoffe energieke jonge honden muziek (Menno Visser)
Krijg je ooit genoeg van geod Britse Punkpop trio’s? Nee dus (Robert Lagendijk)

2. Sufjan Stevens presents Songs For Christmas (Asthmatic Kitty Records/Konkurrent)
Ik van huis uit helemaal niet van kerstmis. Maar nu ik deze regenachtige donkere dagen al de Sufjan Stevens Christmas box in huis heb, begin ik er zin in te krijgen (Leonieke Daalder)
Zolang die ene baardgast in ons land is, heb ik het normaal gesproken niet over de andere. Maar Sufjan dwingt mij (Ron van der Sterren)

3. The Roots live @ Paradiso 23-11-2006
Wat een live band. Drummer ?Uestlove en bassist Hub spelen net zo massief als ze eruit zien (Atze de Vrieze)

4. Arab Strab - It's A Heartache (albumtrack Enjoy Your Retirement, Chemical Underground/Konkurrent)
Hartverscheurende cover verstopt in de hidden tracks (Menno Visser)

5. Mike Watt & The Missingmen live in Club3VOOR12, 22 november 2006
Compromisloos en eigengereid (Niels Post)

6. Benjy Ferree – Leaving The Nest (Domino rel: 29 jan)
Meer Kinks dan Ray Davies ooit was (Robert Lagendijk)

7. Neurosis (The Forum, Londen 18-11-2006)
"Hoe ouder hoe harder" leek het adagium voor de Amerikanen en met een dwarsdoorsnede uit hun oeuvre vanaf Enemy Of The Sun speelden ze de 1800 man publiek plat en doof (Jurgen van den Brand)

8. Babyshambles – The Blinding EP (CD: EMI)
Christmas comes early…………..!!! (David Gibbs)

9. Pitbull - Que Tu Sabes D'Eso feat. Fat Joe & Sinful (cd El Mariel; TVT Records)
Maar na een tijdje mee neuriën krijg ik wel ineens zin in heel iets anders: pompende beats, draaiende heupen, zweet dat van de muren druipt! (Leonieke Daalder)

10. Ricardo Villalobos – Fizheuer Zieheuer (single, Playhouse/NEWS)
Villalobos is de meester van de groove (Atze de Vrieze)
De Lijstjes:


LEONIEKE DAALDER DRAAIT:

Sufjan Stevens presents Songs For Christmas (Asthmatic Kitty Records/Konkurrent)
Ik van huis uit helemaal niet van kerstmis. De saaiste dagen van het jaar roept mijn moeder altijd. Maar nu ik deze regenachtige donkere dagen al de Sufjan Stevens Christmas box in huis heb, begin ik er zin in te krijgen. Kom maar op met die kerstboom! Licht uit, kaarsen aan en niks anders doen dan een beetje rondhangen af en toe een kerskransje eten en meeneurien met Sufjan.

Pitbull - Que Tu Sabes D'Eso feat. Fat Joe & Sinful (cd El Mariel; TVT Records)
Maar na een tijdje mee neuriën krijg ik wel ineens zin in heel iets anders: pompende beats, draaiende heupen, zweet dat van de muren druipt!

Klaxons - From Altantis To Interzone, de video (Universal)
Al vaker heb ik lof bezongen over dit nummer. Maar met de video erbij wordt het helemaal geweldig. Het enthousiasme en de lol spat je huiskamer in. Nu maar hopen dat de msterdamse drugs hen niet de das om doen op London Calling. Maar ze zijn vast wel wat gewend...


ATZE DE VRIEZE DRAAIT:

Bromheads Jacket – Going Round to Have a Word (album: Dits From the Commuter Belt, Pure Groove)      
Ik heb niets tegen Freddie Mercury, maar je hoeft toch niet zijn hele discografie te draaien? Hoppa, een van de leukste zinnetjes die ik dit jaar in een liedje hoorde. Een heel album van de Brommies is misschien wat lang, maar een paar liedjes vol blazen is helemaal leuk. Ik ga zeker kijken op London Calling zaterdag.

Ricardo Villalobos – Fizheuer Zieheuer (single, Playhouse/NEWS)
Dik 37 minuten lang, en toch weten te boeien. Dat is toch wel knap. Het geheim zit hem in de Oost Europese blazers, die om de paar minuten opdoemen als geesten in de mist, om vervolgens weer weg te zaken in de hypnotiserende minimale ritmes. Villalobos is de meester van de groove. 

The Roots live @ Paradiso 23-11-2006
Wat een live band. Drummer ?Uestlove en bassist Hub spelen net zo massief als ze eruit zien.


MENNO VISSER DRAAIT:

Arab Strab - It's A Heartache (albumtrack Enjoy Your Retirement, Chemical Underground/Konkurrent)
Hartverscheurende cover verstopt in de hidden tracks.

1990's - You're Supposed To Be My Friend (single, Rough Trade, Konkurrent)
Weer een London Calling bandje en weer supertoffe energieke jonge honden muziek. Kan niet wachten tot het festival begint!

Enter Shikari - Sing You're Not A Winner (mp3, via iTunes)
Techno + metal = een winnende combinatie. Op Eurosonic: uitchecken!


NIELS POST DRAAIT:

Mike Watt & The Missingmen live in Club3VOOR12, 22 november 2006
Long time hero Watt doet waar die goed in is. Compromisloos en eigengereid. It was an honour meeting him.

Crossing Border, Den Haag, 17 november 2006
Drie hoogtepunten meegepikt, dat kan je niet van elk festival zeggen. TV On The Radio, (eindelijk) in bloedvorm. Thomas van Aalten met zZz, super spannend en boeiend. Archie Bronson Outfit, lijken nooit te falen. Het was mooi.

Tom Waits - Orphans (Anti / Epitaph)
Nog zo iemand die ook nooit lijkt te falen. Kan het ooit te veel zijn? Deze drie in een verpakking in ieder geval nog niet.


DAVID GIBBS DRAAIT:

Fionn Regan – End Of History (CD: Bella Union)
Anyone who saw Fionn’s excellent performance in club3voor12 (15-11-2006) might be a little disappointed by the record. Not me!

Babyshambles – The Blinding EP (CD: EMI)
Christmas comes early…………..!!!

Damien Jurado - And Now That I'm In Your Shadow (CD: Secretly Canadian)
I (shamefully) missed the performance (Wednesday) Still online? Sure!


ROBERT LAGENDIJK DRAAIT:

Snoop Dogg - Candy (Drippin’Like Water) (van cd: Tha Blue Carpet Treatment / Universal)
Zonder producer Pharrell maar wel met de hulp van een handjevol mc’s lukt het Snoop-a-loop weer en vette, minimalistische hiphop track te draaien. Zo lust ik er wel meer. Dit gaat erin als snoep.

1990’s – You’re Supposed To Be My Friend (cds Rough Trade/Konkurrent)
Krijg je ooit genoeg van geod Britse Punkpop trio’s? Nee dus. Want ook op de 1990’s -met basisingrediënten bas, gitaar, dums en zang- is weer niets aan te merken. Gelukkig ook op London Calling dit weekeinde.

Benjy Ferree – Leaving The Nest (Domino rel: 29 jan)
De eerste act die Domino in Amerika tekent, maar er is weinig Yank in deze olijke Robin Hood look-a-like te bekennen. Meer Kinks dan Ray Davies ooit was. Nou ja, bijna dan. Lofi Fratellis, zou je ook kunnen zeggen. Een aangename verrassing!


JURGEN VAN DEN BRAND DRAAIT:

Neurosis (The Forum, Londen 18-11-2006)
Reden om naar Londen af te reizen was het boeken van Neurosis voor Roadburn 2007. We (Walter en ik) wilden wel eens bekijken of we geen kat in de zak hadden gevangen. Of Neurosis, na een jaar of acht niet meer in Nederland te hebben opgetreden, niet ineens live liever anderhalf uur ambient-stukken te horen wilde brengen. Maar die angst bleek na twee minuten ongegrond. "Hoe ouder hoe harder" leek het adagium voor de Amerikanen en met een dwarsdoorsnede uit hun oeuvre vanaf Enemy Of The Sun speelden ze de 1800 man publiek plat en doof. Gaat dat zien volgend jaar!

Black Cobra (The Underworld, Londen 18-11-2006)
En toen we er toch waren: waarom niet Black Cobra meegepakt. Het duo (gitaar/zang en drum) zit qua stijl precies tussen High On Fire en Sleep in. Alsof je Motorhead door een vergruizer heen haalt. Het publiek moest even wennen, maar zelfs de Dry Kill Logic-fans die aan het podium vast waren geplakt gaven zich na twintig minuten gewonnen.

Mono Kiri - Surviving On Dreams and Casual Sex (Kinky Star Records)
Wie maakt er nu nog no wave tegenwoordig? Niemand toch? Nou dat is buiten Mono Kiri gerekend. Een Belgische zangeres in de stijl van Lydia Lunch, lekker schots en scheve begeleiding van onder andere Craig Ward. Aangenaam.


RON VAN DER STERREN DRAAIT:
Sufjan Stevens - Presents Songs For Christmas
Zolang die ene baardgast in ons land is, heb ik het normaal gesproken niet over de andere. Maar Sufjan dwingt me: zijn Songs For Christmas box is hèt cadeau voor elke surprise. Zestien euro voor vijf cd's met naast tenenkrommende interpretaties van kerstnummers ook gewoon weer een stuk of vijftien verslavende engelenpopliedjes. En vergeet het stripverhaal, het stickervel en het songbook met gitaarakkoorden niet! Kun je van 6 tot 24 december oefenen!!

The Young Knives - Voices Of Animals And Men
Five O' Clock Heroes is leuk, dat zagen we al toen ze eerder bij ons in Club 3VOOR12 speelden. Maar echt spannend wordt vanavond het optreden van The Young Knives op London Calling. Vorige keer zegden ze nog af, nu zijn ze er wel (net gehoord van de productie) en de verwachtingen zijn alleen maar groter. Als het ook maar een tandje ruiger is dan de cd, ligt euforie op de loer.

The Frames - live in de Melkweg, 21-11-2006
Nog nooit was ik zo ziek tijdens een optreden. Ik liep tegen de 40 aan, maar kon mezelf dankzij de muur staande houden. Zwetend zag ik die gekke Ier die over niets dan ellende zingt het publiek lachend bespelen. De beste karaoke show die ik ooit heb meegemaakt. Maar het kan zijn dat ik aan het ijlen was ;)


SILVY BROEREN DRAAIT:

All Sparks, Song van het Jaar 2006 keuzelijst
Vijf, je mag er maar vijf kiezen. Wat moeilijk. Ik word toch verdomme geen zwevende stemmer? Reden om ’n aantal songs nog een keer op de iPod te luisteren, zoals All Sparks van Editors. Ik ben vooral onder de indruk van hun grassessie op Pinkpop dit jaar en had de albumversie nooit geluisterd. Tot een maand geleden dan, en ik vind nog steeds een topnummer!

Mojo, Song van het Jaar 2006 keuzelijst
Ja, van Peeping Tom. Deze track herinnert me aan het concert afgelopen 10 november in de Melkweg.
Deze ‘slapende’ Mike Patton fan werd daar ter plekke, tegen de boxen geplakt, een Rahzel fan.

Walking Away, Song van het Jaar 2006 keuzelijst
3FM’s Serious Request actie komt eraan en ik hou me weer voornamelijk bezig met de productie van de te veilen huiskamerconcerten. Je kunt in de Serious Request week van 19 t/m 24 december bieden op een dergelijk concert dat dan plaatsvindt in jouw huiskamer. Tenminste, als je de hoogste bieder bent. En ik ben trots dat de band Johan als eerste heeft toegezegd, dat wordt in ieder geval een memorabele avond!
En deze drie staan dus niet eens in mijn top vijf! Probeer jij maar eens, doe dan doe dan…