3DOC12: The U.S. Vs. John Lennon

Bertus van Beatlesfanclub.nl: "Ik had hem liever weken terug al willen zien"

Eén van de drie documentaire die te zien is op 3DOC12 tijdens het IDFA is The U.S Vs. John Lennon. Iedereen kent Beatle Lennon natuurlijk vooral door zijn muziek, maar deze documentaire belicht vooral Lennon de vredesactivist. Daarmee is The U.S. Vs. John Lennon ook eigenlijk meer een politieke documentaire dan een muziekfilm. En hoewel de film al enige tijd in Amerika draait, lukte het ons niet een voorproefje te krijgen.

Bertus van Beatlesfanclub.nl: "Ik had hem liever weken terug al willen zien"

Net als voorgaande jaren presenteert 3VOOR12 drie muziekfilms op het International Documentary Festival Amsterdam (IDFA), dat van 23 november tot en met 3 december gehouden wordt. Deze films draaien op vrijdag 1 december in City 2 vanaf 19.00 uur tijdens het IDFA: 3DOC12. Eén film die dan te zien is gaat over John Lennon. Iedereen kent Beatle Lennon natuurlijk vooral door zijn muziek, maar deze documentaire belicht vooral Lennon de vredesactivist. Daarom is The U.S. Vs. John Lennon misschien ook meer een politieke documentaire dan een muziekfilm.

De film werd in Amerika zo goed ontvangen dat 3VOOR12 maar al te graag de documentaire aan het programma van 3DOC12 toevoegde. Zonder The U.S. Vs. John Lennon gezien te hebben dus. Op mysterieuze wijze was er ook geen enkele kopie van de film vooraf beschikbaar. Lag Yoko Ono dwars, was het de platenmaatschappij van The Fab Four die de film tot het laatste moment binnenskamers probeerde te houden of bemoeide dit keer zelf The White House zich met de gang van zaken rond deze documentaire? Immers, het betreft hier The U.S. Vs. John Lennon.

Volgens Peter de Haan van distributeur RCV ligt het een stuk eenvoudiger: “De film draait pas sinds kort in de Verenigde Staten. Daarom kregen wij hem ook laat en konden we geen kopieën meer maken. Daarnaast zijn we bang dat de film gelekt wordt op internet.”

Bertus Elzenaar van beatlesfanclub.nl heeft The U.S. Vs. John Lennon nog niet gezien. En dat is vreemd omdat hij met zijn fansite bovenop het Beatles-nieuws zit. “Meestal lees je iets bij ons ruim voordat het elders opduikt.” Het geld groeit hem niet op de rug, anders was hij vast naar Amerika gereisd om de film alvast te zien. “Ik ben maar een gewone jongen. Maar eigenlijk had ik de documentaire weken geleden willen zien. Sinds de film in Amerika draait is er al veel over geschreven op internet. Ik ben heel benieuwd geworden.”

De Haan zag als één van de weinigen in Nederland de film wel: “Aan het begin van The U.S. Vs. John Lennon is Lennon nog een top-Beatle. Maar je ziet dat hij steeds politieke onderwerpen aansnijdt. Hij spreekt zich uit tegen Vietnam en komt vervolgens met War Is Over en zijn Bed Piece acties. Maar de Amerikanen zijn op dat moment sterkt patriottistisch en vrezen radicalisering. Op een gegeven moment zegt zelfs Nixon dat Lennon een gevaar is. Je kunt vrij gemakkelijk een parallel met het heden trekken. Het is een belangrijke documentaire.”

Elzenaar is als Beatlesfan overal geweest: hij raakte de grond in de Abbey Road Studio’s aan en bezocht Liverpool. Het liefst zou hij ook in Amerika alle plekken aanraken waar zijn helden stonden. Toch draait de 54-jarige fan de muziek van The Beatles niet meer dagelijks. “Ik leef niet in het verleden hoor.” Mocht dat zo zijn, wist hij het wel. “Toen The Beatles in Amsterdam door de grachten vaarden, was ik twaalf en zat een kilometer verderop op school. Ik mocht er van mijn ouders natuurlijk niet heen. Daar heb ik nog altijd spijt van.”

Elzenaar is samen met zijn collega van de fanclubsite is door De Haan uitgenodigd voor de speciale voorvertoning van de film, op 1 december. Elzenaar kijkt er naar uit: “Lennon was de ruigste Beatle. Ik vond Paul altijd te zoet.”

3DOC12 wordt gehouden op vrijdag 1 december in City 2 vanaf 19.00 uur. Daar worden Last Days Of Left Eye, Made In Jamaica en The U.S. Versus John Lennon vertoond.

3DOC12: Drie documentaires voor 20 euro. Leden van onze nieuwsbrief krijgen 5 euro korting. Word dus lid en hou de nieuwsbrief dus in de gaten.