Gitarist Richard Kruspe van Rammstein spreekt behoorlijk goed Engels. Hij woonde jarenlang in New York en spreekt thuis met zijn vriendin Engels. Maar het management van de band staat er op dat het interview in het Duits plaatsvindt. Goed voor het imago.
Op het nieuwe Rammstein album Reise, Reise komen nogal opzienbarende teksten voor. De eerste single, Mein Teil, ging over kannibalisme. Meer in het bijzonder over het verhaal van twee jaar terug van de freak Armin Meiwes, die zijn slachtoffer via het internet vond. In het intro van het nummer hoor je de messen geslepen worden, want het mes van Meiwes bleek te stomp te zijn voor het afsnijden van de edele delen van zijn slachtoffer. "Het interessante is: waarom doen mensen dat?", vraagt Kruspe zich af. De vraag is ook waarom mensen daar een nummer over moeten schrijven. "Dat is niet controversieel, dat is een inspiratiebron. Het gaat de kannibaal om het gevoel zo bij iemand te blijven. Je bent wat je eet. Dat past mooi in deze tijd waarin mensen dingen niet los kunnen laten."
De band benadrukt altijd dat ze geen politieke agenda heeft - ondanks dat velen hen van extreem rechtse sympathieën betichten. Maar hoe is voor een a-politieke band dan de tekst van hun nieuwste single Amerika te verklaren, waarin – in het Engels! – wordt gezongen: 'Amerika, Coca Cola, sometimes war.' "We leven onder het juk van Amerikaanse cultuur imperialisme, dat valt niet te ontkennen”, meent de filosofisch ingestelde Kruspe. "Amerika staat ook voor een heleboel goede zaken. Maar het is net als met een grote taart. Eén stuk is lekker, de hele taart is te veel van het goede. Het wordt tijd dat alles weer in balans komt met Amerika. Op het moment is het uit balans." Kruspe vreest mogelijke andere interpretaties van Amerikanen in dit verkiezingsjaar niet: "Je hebt twee soorten mensen: de intelligente, die ons standpunt begrijpen, en de domme, die dat het helemaal niet eens horen."
Rammstein staat bekend om haar spectaculaire live shows, waarbij regelmatig vuurwerk wordt gebruikt. Mogelijk wordt dat vuurwerk een probleem voor de concertorganisatoren. Voor Kruspe is dat nieuws, maar illegale downloads ziet hij als een groter gevaar: "Als vuurwerk verboden wordt, dan we moeten het maar nemen zoals het is. Een groter probleem voor een band als de onze, die veel geld in de live show steekt, is ook dat onze dure show zich niet meer laat terugbetalen door de plaatverkoop.”
Luister naar het hele Duitstalige interview met Richard Kruspe en hoor ondermeer hoe hij over de laatste voetbaluitslag Nederland-Duitsland denkt.
Voor Rammstein is illegaal downloaden groter probleem dan vuurwerkverbod
Gitarist Richard Kruspe: “Kannibalisme inspiratiebron voor Mein Teil”
De Duitse rockband Rammstein speelt live graag met vuur. Een eventueel vuurwerkverbod bij optredens zou dan ook vervelend zijn, zo beaamt gitarist Richard Kruspe. “Maar een probleem voor een band als de onze, die veel geld in de live show steekt, is ook dat de dure show zich niet meer laat terugbetalen door de plaatverkoop.” 3VOOR12 had een Duitstalig interview.