Nijmeegse broedplaats Basis zoekt miljoen

Vanaf morgen ‘bouwstenen’ te koop

Het oude pand van popzaal Doornroosje moet behouden blijven voor de popmuziek. Dat is al jaren het plan, maar om dat te verwezenlijken, is nog 1,15 miljoen euro nodig. Die hopen initiatiefnemers De Staat en een flinke rij ambassadeurs nu bij het publiek op te halen. Vanaf morgen kun je voor 250 euro een bouwsteen kopen van de creatieve broedplaats. 

Repetitieruimtes, een studio, een cafe, gastenverblijven voor internationale bezoekers, het kleurrijke pand aan de Groenewoudseweg in Nijmegen moet alles bieden dat de Nijmeegse muziekscene nodig heeft om zichzelf nadrukkelijk op de kaart te zetten als muziekstad. Het idee voor broedplaats De Basis kwam van de succesrockers van De Staat, die al jaren op zoek waren naar een vaste plek om zich te vestigen, en die hun kans schoon zagen nadat Doornroosje een gloednieuw pand naast het station betrok. De situatie is vergelijkbaar met de rol die het oude Tivoli in Utrecht momenteel heeft als Kytopia: een soort bijenkorf van creatief talent. 

Het project loopt al een paar jaar. Al in 2015 ging 3voor12 langs in de verse broedplaats. De Staat nam er toen zijn album O op. Maar om de locatie definitief aan te kopen en op te knappen is 2,5 miljoen euro nodig. Ongeveer de helft daarvan is al op tafel gekomen dankzij verschillende investeerders. De Staat heeft onder andere Toine Tax (Doornroosje), Frank Boeijen, Eric Corton en Wilbert Mutsaers (Spotify) ingeschakeld als ambassadeur van het plan, dat in een klap het grootste crowdfundingproject ooit in de popmuziek is. De 1,15 miljoen euro moet in een maand tijd bij elkaar verdiend worden.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12