BKS19: Aarde aan Spiritualized, Aarde aan Spiritualized...

Het ruimteschip van de bloedmooie spacerockband werkt nog steeds

Even leek het erop dat Spiritualized voorgoed uit de stratosfeer verdwenen was, dat Jason Pierce en de zijnen hun heil waren gaan zoeken in een ander universum. Maar zes jaar na Sweet Heart Sweet Light volgde vorig jaar tóch And Nothing Hurt, een wonderschone plaat die zo’n beetje de geestelijk opvolger leek van het onvolprezen Ladies and Gentlemen We Are Floating in Space. Met name het serene ‘A Perfect Miracle’ zou zo het tweede deel kunnen zijn van het uitgesponnen titelnummer van dat meesterwerk.

Sowieso is Spiritualized vanavond op z’n best als het zich klein houdt, zich in staat stelt dichtbij te komen. Met subtiele elektronica en meerstemmige zang creëert de band in gelaagde en weemoedige nummers als ‘Let’s Dance’ de perfecte soundtrack voor de eerste zonsondergang van het festival. In andere delen van de set is Spiritualized juist afstandelijk, letterlijk en figuurlijk. Dan speelt de negenkoppige(!) band vanuit hun halve cirkel achter op het podium grootste gitaarriffs die weliswaar bloedmooi zijn, maar op het grote hoofdpodium nooit bloedstollend willen worden.

Het strand loopt dan ook niet vol voor de Britten, die misschien gewoon té snel op zijn gestegen naar hogere sferen, nu de festivalbezoeker nog fanatiek elke dansvloer plat wil dansen en naarstig op zoek is naar zijn eerste moshpit. Tegen het eind van de laatste festivaldag, zo rond het moment dat het besef inkickt dat je morgen weer naar huis moet, dan biggelen hier de tranen toch van over je wangen? Toch?!

HET MOMENT:
Neem nou ‘Soul on Fire’, de meeslepende ballade waarin Pierce de missie van Spiritualized zo’n beetje samenvat. ‘I’ve got two little arms to hold on tight and I want to take you higher.’ De man die buiten zijn nummers de hele set gezwegen heeft, zwaait nog eens naar het publiek en loopt dan af terwijl het geluid van een straalmotor voortvloeit uit het laatste nummer. Backstage staat vast een ruimteschip op ‘m te wachten.

Voor meer Best Kept Secret 2019 check je ons uitgebreide dossier. 

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12