LL19: De plezante indierockshow van The Vaccines

Hitjes meezingen met de vuist in de lucht

Bij aanvang van de The Vaccines-show is de Heineken-tent tot elke rand nokvol. Aan alle kanten probeert er nog publiek in te komen, soms met een gespeelde wanhoopssprong. Een kwartier later zal zanger Justin Hayward-Young vragen of het publiek dat wel een wetsuit aan heeft, want ja, dat nummer wordt natuurlijk ook gespeeld. Naar de wetsuits wordt inderdaad verlangd, want de bui des onheils komt met emmers uit de hemel. Als het langzaam droger wordt, blijft een groot deel bij de Londense band hangen.

>>> Kijk 2 nummers terug <<<

The Vaccines doet in 2011 een erg overtuigende intrede met What Did You Expect From The Vaccines?, nog steeds het populairste album van de band waarvan de uitschieters met veel liefde worden meegezongen. De band is sindsdien per plaat hits blijven leveren, waarmee het in de kijker bleef. Dat moest ook wel, want de band had niet altijd de tijd mee. Hun soort melodieuze punky gitaarpop was het een decennium aanzienlijk populairder. The Vaccines zitten ook op een andere golflengte dan de gitaarbands van nu, waarbij de sound wordt bepaald door onvrede en opstand in een Brexit-tijdperk die recht uit het hart komt. Bij The Vaccines staat de meezingbaarheid en de melodie altijd voorop. Hier zal niet, zoals Idles vandaag, een nummer worden opgedragen aan socialisme in het algemeen.

Het is reuzegezellig bij The Vaccines. Het is hitjes meezingen met de vuist in de lucht. Hayward-Young is met zijn rode T-shirt in zijn broek de enthousiaste orkestleider. Het spreekt voor ze dat ook met een recente single als ‘I Can’t Quit’ wordt meegejoeld. Maar het is wel duidelijk anders dan een gitaarbandje dat met een debuutplaat de wereld wil veroveren. The Vaccines houdt een viering van wat de band in een decennium bij elkaar heeft geschreven. En voor het eerst op Lowlands laat horen.

HET MOMENT:
Kies je favoriete hit maar uit, het zijn er een hoop. De adrenalinepomp gaat tekeer bij ‘Norgaard’. Het is meezwieren met ‘Dream Lover’. Het is een meebrullende menigte bij ‘If You Wanna’. Wie alleen in de Heineken stond vanwege het beroerde weer, heeft toch mooi een indierockfeestje meegepikt.

Meer #LL19 in ons dossier vol voorpret, interviews, recensies, en sfeervideo's!

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12