BKS19: Kurt Vile is de juiste man op de juiste plek

Singer/songwriter en zijn Violators vieren de zonnige festivalloomheid

Soms kunnen moment, locatie en muziek op zo’n ideale manier samenvallen dat het van bovenaf lijkt bepaald. Kurt Vile kondigt een nummer aan met de mededeling dat het over een mooie dag als deze gaat. En dat is het, daar gaat het hele concert eigenlijk over: al zingt Vile over genocide, dan klinkt het nog als een beschrijving van dit zorgeloze moment. Het hier en nu. Kurt Vile gaat over loomheid op vroege avond, een zomerdag in de lente, nieuwe liefde, over vriendschap die alsmaar hechter word op de derde festivaldag.

Het is alweer acht jaar geleden dat Kurt Vile een groter publiek bereikte met het album Smoke Ring For My Halo. De zanger/gitarist uit Philadelphia schrijft psychedelische droompop en is dat blijven doen. Het is een kritiekpunt, dat het op het vorig jaar verschenen Bottle It In ondertussen allemaal erg bekend klinkt. Maar deze dag is iedereen juist dolblij dat Vile doet wat hij doet. En dat hij per plaat weer een stapeltje sterke songs levert.

De knauw van Vile is instant herkenbaar: the sun went daaaaaawn en I was on the graaaaawnd. Met zijn zang en muziek lijkt Vile altijd een poging te doen om de tijd te vertragen. Maar het is niet louter onbezorgde loomheid, want samen met The Violators zorgt Vile dat iedereen bij de les blijft. Dan weer een snerend orgeltje, dan weer een dikke fuzz over de gitaar, dan weer een schreeuw. Om vervolgens weer in de vertraging te verdrinken.

HET MOMENT
Vile wisselt geregeld van gitaar: de muzikant waakt voor de juiste sound. Zoals wanneer zijn akoestisch ogende gitaar met een trap op de pedaal in een gierend instrument verandert dat minutenlang bezweert. Ook fijn: Vile slaat z’n beste liedjes niet over. Dus gewoon ‘Jesus Fever’, ‘Loading Zones’ en uiteraard het succesnummertje: ‘Pretty Pimpin’.

Voor meer Best Kept Secret 2019 check je ons uitgebreide dossier en kijk je hier BKS19-video's

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12