BKS19: Charlotte Gainsbourg met één voet door het rookgordijn

Franse zangeres voor het eerst op een Nederlands festival

Heeft Charlotte Gainsbourg eigenlijk wel eens op een Nederlands festival gestaan? Nou, nee, nooit. Ze heeft het per slot van rekening veel te druk met andere dingen om non stop de wereld rond te spelen. Twee keer deed de ongrijpbare kroonprinses van de Parijse muziek Paradiso aan, nooit zette ze haar voeten in de klei. Tot vandaag, met haar beste album op zak. Het heet Rest en is haar meest persoonlijke tot nu toe. Het gaat onder meer over haar ingewikkelde jeugd (met die ingewikkelde vader) en de zelfmoord van haar zus Kate. Maar dan wel overgoten met de typische Parijse productiesaus van SebastiAn: cool en afstandelijk. Een interessant contrast.

Even dreigt die productie haar fataal te worden, want de kleine stem van Gainsbourg verdrinkt bij openingsnummer ‘Lying With You’ volledig in de synthbrei. Die wordt gemaakt door een soort professor met een wand vol Moogs met vlammende knopjes. Domineert ie niet te veel? Kan zij het überhaupt wel aan, is de vraag? Maar na een paar nummers komt er een discoswing in met ‘Sylvia Says’ en ‘Paradiso’. De balans is beter, en de zangeres zelf lijkt warm gedraaid. Ze is gekleed in een doodeenvoudig wit T-shirt en spijkerbroek, min of meer het banduniform. Het ziet er voortreffelijk uit tussen een paar vierkante TL-lichtbakken, waardoor alles baadt in wit en blauw licht. Nu hoor je voluit de Franse stijl, de sound die ook onze eigen Thomas Azier als gegoten zit. Gainsbourg betoont eer aan de traditie van haar vader, aan de grandeur van de Franse hoofdstad, maar ook aan de futuristische nieuwe school. Aan het slot verslikt ze zich in ‘Lemon Incest’, oorspronkelijk een duet met pa uit de jaren tachtig, met de stem van de dag helaas te dun.

HET MOMENT
Tijdens het uitbundige ‘Les Oxalis’ stapt haar gitarist zomaar door de lichtbarriere, alsof ie door de beeldbuis de kamer in stapt. Bij Gainsbourg breekt een grote lach door, en dan zet zij ook een voet over de grens. Ergens zou je willen dat Gainsbourg zich wat vrijer over het podium zou bewegen, gewoon om te zien hoe zij als actrice die ruimte zou vullen. Maar ach, dat afstandelijke hoort nu eenmaal onlosmakelijk bij haar.

Voor meer Best Kept Secret 2019 check je ons uitgebreide dossier. 

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12