steun 3voor12

Caribou, Four Tet en Black Madonna sluiten zich aan bij culturele boycot Israël

#DJsforPalestine roept op om niet meer op te treden zolang situatie niet verandert

Het is een plaatje dat de afgelopen dagen steeds meer opduikt op de social media van dj’s. Een roze achtergrond met in witte letters: ‘As long as the Israeli government continue its brutal and sustained oppression of the Palestinian people we respect their call for a boycott of Israel as a means of peaceful protest against the occupation.’ Oftewel: zo lang de situatie voor Palestijnen en Palestina niet verandert, wordt er niet meer opgetreden in Israël.

De lijst met artiesten die zich hebben aangesloten bij #DJSFORPALESTINE is al flink. Grote namen als The Black Madonna, Caribou, Four Tet, het collectief Discwoman, Ben UFO en Laurel Halo hebben zich door middel van het delen van de boodschap achter de oproep geschaard. De actie is een initiatief van PACBI, een organisatie die zich hard maakt voor een culturele boycot van Israël. In de oproep voor dj’s, producers, labels en elektronische muzikanten wordt de vergelijking getrokken met de boycot van Zuid-Afrika in de tijd van apartheid, waar artiesten zo weigerden de aandacht af te leiden van de onderdrukking van de zwarte bevolking.

Ben UFO geeft op zijn Instagram een verdere uitleg. Hij vertelt hoe hij pas een mening vormde na dat hij in 2013 Israël bezocht en daarna meer over de situatie besloot te lezen. Op de veelgehoorde vraag of het geen selectieve verontwaardiging is, antwoordt hij dat hij als er een soortgelijke situatie in een ander land is en de onderdrukte vraagt om een boycot, hij zich ook zou aansluiten. Ook Laurel Halo antwoordt op die kritiek, en stelt dat het aansluiten bij deze actie niet betekend dat andere misstanden ontkend worden. 

Het wel of niet geven van concerten in Israël is een omstreden kwestie in de bredere muziekwereld. Grote namen als Roger Waters en Brian Eno maken zich hard voor een culturele boycot van het land, en uitten vorig jaar kritiek op acts als Radiohead en Nick Cave, die wel in Israël optreden.

Op NPO Focus lees je meer over zeventig jaar Israël. 

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Landelijk