Concertgebouw hoopt op het meest slaapverwekkende concert

Zaterdag 15 juli voert Max Richter zijn 'Sleep' uit om middernacht

Iedereen kent het beeld van zo’n Concertgebouw type, het liefst één die voor het concert in de foyer nog net te luid zijn kennis over de componist gespuit heeft, die zodra de eerste noten klinken al begint te dommelen en vrij snel in slaap sukkelt. Er zijn artiesten die het zien als een belediging. Maar voor Max Richter is het volgende week zaterdag het hoogst haalbare.

De Duits/Britse componist Max Richter is inmiddels een van de bekendste hedendaagse componisten. Met sountracks voor balletten en films als Arival en Waltz with Bashir en de series The Leftovers en Black Mirror is hij buiten de concertzaal misschien nog wel bekender dan erin. Hij maakt echter ook genoeg vrij werk, zoals het vorig jaar uitbrachte Sleep. Een nogal ambitieus stuk van acht uur, bedoeld als soundtrack voor een goede nacht slaap. En precies die voert hij zaterdag 15 juli vanaf middernacht uit in het Concertgebouw.

Roosmarijn belde met Saskia Roggeveen over hoe dat concert er dan uit gaat zien: 'De grote zaal van het Concertgebouw wordt omgetoverd tot één grote slaapzaal, de stoelen worden omgeruild voor veldbedden. Het publiek is vrij in slaap te vallen, wakker blijven mag ook. De compositie volgt de verschillende fases van de slaap, dus is rustiger in het begin en wordt richting de ochtend steeds heftiger.' 

Inmiddels is het al uitverkocht, maar voor de gelegenheid wordt de hele nacht ook live uitgezonden via een livestream. Hoef je niet eens je bed uit om in slaap te vallen op Max Richter.  

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12