BKS19: Amy Root in hun vroege-avond-nachtclub

Slepende, diepe bas galmt in drijvende blik Seven

Waar de mensen buiten nog met hun blote voeten in het zand dansen zijn de laatste zonnestralen bij de kleinste stage niet van de partij. Alle schuiven zijn dicht, en elk greintje licht dat zich er nog doorheen heeft weten te wurmen wordt weggevaagd door een prominente rookmachine. Wanneer elektronisch duo Amy Root haar eerste bliepjesmotief inzet moet de zaal, die net in kringetjes op househitjes heeft gedanst, even acclimatiseren. Na de drop van de eerste bas zijn de eerste rijen overtuigd: ze joelen en zetten stapjes. Synthesizermuziek met een slepende, trage beat vult de ruimte (voor in hoeverre daar nog plaats voor was naast de rook). Zijn we hier bij de geboorte van electronic shoegaze? 

Het was allang duidelijk dat Best Kept Secret geen festival voor alleen (indie)rockbandjes meer is, maar Amy Root zet hierin nog even flink de puntjes op de I. De set heeft een opbouw waarmee dit drijvende blik in een halfuur tijd in een duistere nachtclub wordt veranderd, met al het zweet, vuistjes in de lucht en het stapjes maken op je plaats van dien. Soms word je even wakker geschud wanneer er iets wordt geroepen in de microfoon die enkel voor het communicatiedoeleinde in het midden staat. ‘We gaan effe dansen toch! Ja, toch!’ Voor wie het nog niet wist: deze jongens komen uit Den Haag. 

Na afloop trappelt iedereen als koeien die voor het eerst in de lente de stal uit mogen naar buiten om de rest van het terrein onveilig te maken. Het nachtprogramma is ingeluid. 

HET MOMENT 
Tegen het einde aan wordt ‘Alike’ ingezet, de samenwerking met Klangstof die pas twee weken geleden verscheen. Net als bij het Bulgaarse koor in ‘Lynn’ werken de vocalen in de zwetende omgeving verkoelend en verfrissend, in de muziek die zo overwegend dezelfde formule lijkt te hebben.

Voor meer Best Kept Secret 2019 check je ons uitgebreide dossier

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12