Mark E. Smith (60) van cultband The Fall overleden

Illustere frontman was icoon van de Britse postpunk

Vanmorgen is Mark E. Smith, de frontman van de Manchester postpunkband The Fall is overleden, zo meldt zijn vrouw en manager vanavond.

Mark E. Smith richtte The Fall in 1976 op na het zien van een optreden van de punkband The Sex Pistols. In de jaren tachtig draaide de legendarische BBC-dj John Peel de band zo vaak, dat ze doorbraken in het indiecircuit. Echte hits had de band afgezien van een paar kleine Britse hitjes als 'Victoria' en 'There’s A Ghost In My House niet', maar hun inloed is er niet minder om in muzikantenkringen. 

De VPRO draaide The Fall regelmatig in de jaren tachtig en negentig op de Nederlandse radio en ze stonden twee keer in de Song van het Jaar. Maar The Fall laat een omvangrijk repertoire achter van meer dan dertig albums en honderden losse songs. Daaronder ook opvallende covers zoals 'Lost in Music' van disco-act Sister Sledge, die onmiskenbaar ontregeld wordt.

Met zijn declamatische voordracht van veelal literaire teksten had Mark E. Smith grote invloed op de Britse indiescene. James Murphy van LCD Soundsystem is groot fan van The Fall. Maar ook Britse bands als Shame en Sleaford Mods zouden zonder The Fall zeker anders klinken.

Optredens van The Fall waren vaak chaotisch, maar soms ook legendarisch. In 2015 trad The Fall voor het laatst in Nederland op op het Grauzone festival. Mark E. Smith staat er om bekend bijna even veel bandwisselingen van The Fall te hebben bevolen als dat hij albums heeft gemaakt, maar hij was dan ook het absolute middelpunt van de band.

Afgelopen herfst moest de band verscheidene optredens afblazen vanwege gezondheidsproblemen. Mark E. Smith is zestig jaar geworden, de doodsoorzaak is nog onbekend.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12