LL19: Sharon van Etten bijt weemoedig van zich af

Slobbertruifolkie wordt gevaarlijke indierocker met ogen op zich gericht

Microfoonkabel losjes tussen wijsvinger en duim, theatraal met beide handen naar de borst grijpend, stompend en klauwend naar een spook dat alleen zij ziet: de transformatie van Sharon van Etten is compleet. Ooit nog een introverte slobbertruifolkie, nu een gevaarlijke indierocker.

Daar zijn twee redenen voor aan te wijzen. Reden een is de acteerervaring die ze heeft opgedaan bij The OA, waarvoor ze een break inlastte in haar muzikale carrière, waarna ze alle ogen die op haar gericht zijn veel meer kan geven. Reden twee is Remind Me Tomorrow, haar prachtige vijfde album van begin dit jaar. Daarop klinkt ze niet meer zo ingetogen als voorheen, maar reikt ze voor het eerst naar buiten. ‘Comeback Kid’, al aan de kop gespeeld, klinkt bijvoorbeeld alsof ze The National achter zich heeft staan. Zwaar overstuurde gitaren, synths over elkaar gestapeld en daverende drums. Ook onmisbaar voor haar sound is Heather Broderick, de zangeres op de achtergrond die telkens galmende harmonieën bovenop de stem van Van Etten plaatst en af en toe de nummers verder inkleurt met toetsen.

Na de opening kakt de show wat in – Van Etten heeft net teveel songs die midtempo voortsukkelen – en de India blijft halfvol. Maar er staan dan wel alleen maar mensen die met volle aandacht naar haar luisteren, en je vriendelijk verzoeken of je alsjeblieft stil wilt zijn wanneer je een grappig grapje aan een vriend vertelt, die er smakelijk om moet lachen.

HET MOMENT:
Bij ‘Every Time The Sun Comes Up (I’m In Trouble)’ flitsen al die keren door het hoofd dat je het weer licht zag worden op Lowlands. Maar ‘Seventeen’ is natuurlijk het absolute hoogtepunt, waarin ze weemoedig verzucht dat ook zij ooit zeventien was, een liefdesbrief aan haar tijd in New York. Dan richt ze met haar vinger naar de vele ogen in het publiek, en bijt van zich af. ‘Now you're a hotshot, think you're so carefree. But you're just seventeen, so much like me.’

Meer #LL19 in ons dossier vol voorpret, interviews, recensies, en sfeervideo's!

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12