Kijk terug: King Gizzard & The Lizard Wizard live op Lowlands 2018

Een dollemansrit van zeventig minuten van je favoriete garagerockgroep

Onvoorstelbaar eigenlijk, dat een band als King Gizzard & The Lizard Wizard zo populair is geworden. Ze vulden twee dagen achtereen de grote zaal van Paradiso en waren op Lowlands uitgegroeid tot subheadliner, en dat met prog-garage-psych-folk-rock die werkelijk alle kanten uitschiet. En toch snap je het direct als je de zeventig minuten durende concertopname terugkijkt:

Frontman Stu Mackenzie bespeelt z'n gitaar alsof hij door dat monster bezeten is, of getroffen is door een van de bliksemschichten op het scherm  achter hem dat het bijna begeeft. Ook zijn bandgenoten bewegen zich continu van slowmotion naar stroomversnelling en terug. Twee onmogelijk synchrone drummers stuwen de boel ondertussen voort. Richting het jakkerende hoogtepunt 'Rattlesnake' bijvoorbeeld, dat even eerder al aangekondigd is met een riffje in 'Sleep Drifter'. Sowieso is de show voer voor de fanatieke fans die onder de naam 'Gizzverse' hun vermoedens uiten dat alle albums van de Australiërs onderdeel uitmaken van hetzelfde bizarre, aan zichzelf refererende universum. Dus ook die vijf (!) compleet verschillende platen die de band vorig jaar maakte, inderdaad. Microtonale motiefjes en zelfs zinnetjes ('Nonagon Infinity!') lopen dwars door de setlist heen. Van ieder album komt wel een flard voorbij. 

Je kunt de opname hier terugkijken. Lees hier de concertrecensie en hier ons uitgebreide interview met frontman Stu Mackenzie.

Wil je meer Lowlands? In dit dossier vind je al onze recensies, interviews en stories. Kijk je liever nog meer shows terug? Hier vind je heel veel live-opnames, o.a. van Miles Kane, Luwten en The Wombats.

 

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12