Nieuwe muziek én een podcast van Spinvis bij documentaire Een nieuwe morgen

Docu over bijzonder woonexperiment dinsdagavond op NPO2

Erik de Jong - beter bekend als Spinvis - krijgt wel vaker verzoeken om muziek te componeren voor films en televisie, maar Een nieuwe morgen sprak hem zo aan dat hij ja zei. De film van Kim Brand gaat over een bijzonder experiment in een verzorgingstehuis in Utrecht Oost: de leegstaande kamers worden opgevuld door jonge woningzoekenden. Zo komen jong en oud naast elkaar te wonen. In Een nieuwe morgen zie je of het de nieuwe buren lukt om samen een gemeenschap op te bouwen, ondanks de grote leeftijdsverschillen. 

Maandagavond sprak Spinvis over de film in 3voor12 Radio. Het onderwerp was niet de enige reden dat hij zich voor de film liet strikken: 'Het speelt zich af in de omgeving waar ik ben opgegroeid. Daar aan de overkant van het spoor is een speeltuin waar ik als kind heb gespeeld.'

Hij componeerde niet alleen de soundtrack, maar maakte ook vijf afleveringen van een bijbehorende podcast, waarin hij de bewoners van het bejaardentehuis interviewt. Samen met Kim Brand zag hij dat er veel meer verhalen te vertellen waren dan er in de documentaire pasten: 'Toen kregen we het idee om nog een keer terug te gaan met een microfoon en gewoon met die mensen te gaan praten. Uiteindelijk zijn we op een aantal thema's gekomen, zoals bijvoorbeeld "Ben je oud?". Dan is het heel leuk dat jonge mensen van 24 zeggen "Ja, ja, ik ben wel heel oud", en iemand van 98 die zegt "Nee, helemaal niet!"'

Voor de muziek haalde Spinvis zijn inspiratie uit die interviews met de bewoners: 'Ik heb hun stemmen gebruikt als een soort muziekinstrumenten, ik heb ze gesampled en geloopt en de woorden uit elkaar getrokken.' Luister hier het volledige interview met Spinvis uit 3voor12 Radio, inclusief een van de nummers die hij maakte voor de documentaire. Lees hier het interview dat we rond zijn laatste plaat deden.

Een nieuwe morgen is dinsdagavond 6 maart om 22:55 uur te zien op NPO 2. Meer info over de docu en de podcast vind je hier.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12