ESNS18: Figgie het sterkst wanneer er veel dynamiek in zit

Snel het gaspedaal indrukken, beter dan in een vibe blijven hangen

Bij elk optreden van Figgie kun je niet om de 'oogjes' van de band heen, die zijn dankzij een effectieve storm van posters en stickers namelijk overal in en rond de zaal te vinden. Heel Groningen moest er deze week aan geloven. In de Oosterpoort blijft de guerrillamarketing vanavond beperkt tot het podium van de Bovenzaal. Dit wordt gecompenseerd met de presentator die de band aankondigt in een olifantenpak, uiteraard met Figgie-sticker.

De Nederlandstalige indie-skater-rock, zoals de band het zelf noemt, klinkt over het algemeen liever en verfijnder dan de term doet vermoeden. De songteksten zijn persoonlijk en onder de mutsen is vaak een glimlach te zien. De skater-invloed komt vooral naar voren in de gezellig rebelse praatjes ('Wakker worden, Groningen') en de ondeugende blikken die frontman Paul recht in de ogen van het publiek werpt. Opener ‘Nathalie’ zet de boel meteen op scherp met snelle dynamiekverschillen. De zaal is meteen bij de les en vliegt samen met de band bijna uit de bocht.

Die scherpte houden ze helaas niet vast. Halverwege de set is het tijdens ‘Dinsdag’ en een nieuwe track fijn meedeinen, maar zonder de speelse drift die tracks als ‘Soms’ en ‘Vincent’ hebben, vervliegt de neergezette spanning. Wanneer het gaspedaal later weer plotseling plankgas getrapt wordt, is de focus snel weer terug.

Het klinkt een beetje alsof het wat wisselvallig was?
Nee, dat zeker niet. Figgie is een goede band met sterke songs die live levendiger klinken dan je aan de hand van de studio-opnames zou verwachten. Het is de set-opbouw die de band tegen lijkt te werken. Afsluiten met het kalme ‘Zwem’ geeft het optreden niet de laatste indruk mee die het verdient.

Ah joh, de avond was nog vroeg!
Dat was het zeker. Figgie staat hier niet voor niets. Hun songs en attitude zijn sterk en hebben menig Popronde vorig jaar op zijn kop gezet. Dat wilde vanavond in de bovenzaal helaas niet verder rieiken dan de eerste paar rijen.

Meer Noorderslag? Check hier ons dossier.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12