Michiel Veenstra aan het roer bij Kink (zonder FM)

Alternatieve zender keert terug

Kink FM keert terug. Dat wil zeggen: zonder de FM. De alternatieve zender, die in 2011 verdween, wordt een volledig digitaal station met aan het roer een oude bekende: Michiel Veenstra. Die maakte onlangs zijn vertrek bij 3FM bekend, nu wordt duidelijk dat hij programmaleider wordt bij het nieuwe Kink. Ook gaat hij de ochtendshow op de zender presenteren. Naast Veenstra en Jan Hoogesteijn wordt Kink op dit moment gerund door vrijwilligers, maar Veenstra moet de komende tijd meer dj’s gaan aantrekken.

Zo gaat de voormalig 3FM dj het gat proberen te vullen dat zijn voormalige werkgever liet vallen. 3FM - observeert Veenstra - werd steeds meer mainstream, in een poging het grote publiek terug te winnen. Hij zegt tegen NRC: ‘3FM was altijd het station voor jongeren die doorkregen dat er meer is dan hitlijsten. De mensen die een Nirvana-shirt dragen omdat ze de muziek snappen, niet omdat het bij H&M in de rekken hangt. Er is veel veranderd. De NPO besloot dat 3FM een algemene jongerenzender moest worden. Wat ga je dan doen? Naar Spotify om te kijken wat daar populair is? De muzieksmaak van jongeren bestaat niet. Het laatste wat ik wil is kwaad spreken over een plek waar ik schitterende tijden heb gehad. Maar… het is niet handig als je in een paar jaar tijd een aantal keer van geluid en missie verandert. Dan zijn er concessies nodig.’

Volgens de nieuwe programmaleider moet ook ruimte komen voor podcasts, en zal de lineaire zender ook gaan leren van de podcastwereld. Zo filosofeert hij over host read commercials, een fenomeen dat je bij podcasts vaak hoort. Je hoort geen snelle, flitsende stem in het reclameblok, maar de host van het programma spreekt zelf in wie hem sponsort. Dat zorgt voor een natuurlijker flow in het programma, in plaats van een keiharde commercial ‘breuklijn’. De doorstart van Kink komt tot stand dankzij een investering van Leon Ramakers, de Mojo topman. Volgens Jan Hoogesteijn is het nadrukkelijk ‘een privé investering’, en is het niet zo dat Mojo Concerts een belang in Kink neemt.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12