3voor12 Overijssel

Grunge-icoon Mark Lanegan houdt reputatie hoog

Indrukwekkend optreden in Hengelo

Op een heel gewone dinsdagavond in Hengelo blijkt de grote zaal van poppodium Metropool goed gevuld te zijn voor het optreden van de Mark Lanegan Band. Na twee supportacts is het publiek aardig op stoom en kan het beginnen: de onderdompeling in de lavastroom van de doordenderende band en het puimsteen van de 'smoky vocals', voortgebracht door de verpoliepte stembanden van de frontman.

Tekst: Karin van Leeuwen / Foto's: Serge Hasperhoven

Mark Lanegan begint zijn carrière in 1985 als frontman van rockband The Screaming Trees. Naast solowerk houdt hij zich bezig met samenwerkingsverbanden met andere artiesten, wat onder andere resulteert in ‘The Winding Sheet’, een semi-akoestisch (Tom Waits-achtig) album samen met Nirvana’s Kurt Cobain. Dankzij zijn unieke diepe en doorrookte stem wordt Lanegan een veelgevraagd gastzanger, onder andere op verschillende platen van Queens of the Stone Age. Lanegan werkt veel samen met grote namen uit de grunge en stonerrock. In 2006 maakt Lanegan samen met Isobel Campbell, ex-lid van het Schotse Belle & Sebastian, het album Ballad of the Broken Seas.

Met alleen die gruizige stem kom je er natuurlijk niet, dus er mag zeker een spotlight op de band. De bassist, Lyenn, die vanavond ook een van de twee support-acts voor zijn rekening neemt; de drummer, de gitarist, de zangeres - wie is die amazone met haar getatoeëerde armen? Zonder pauze en zonder inleidende praatjes raast de band ruim een uur door met Lanegan aan het roer. Door de breekbare uitstraling van Lanegan zou je niet verwachten dat er nog een toegift komt, ondanks het warme applaus, het gegil en het gefluit. Maar Lanegan komt terug, met de gitarist en de zangeres, en er volgen nog drie prachtige ballads. Het hoogtepunt van de avond, niet meer te overtreffen. Toch wordt daarna de motor nog een keer aangeslingerd voor een nieuwe dosis grunge en stonerrock. Zeker de moeite waard!

Mark Lanegan en zijn band spelen hierna nog in Antwerpen, Parijs en verschillende steden in de UK.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12