ESNS23: sor houdt open sollicitaties voor zijn sorkest

Rapper/producer/dirigent legt lat hoog

KRHGHGHGHGHGHG. Er klinkt een oorverdovende kraak in de zaal. ‘Hoorden jullie dat ook? Ik dacht dat ik gek werd! Mag alles zachter in mijn oor?’ sor lacht. ‘Dat zeg ik nooit.’ De boel komt nogal stroef op gang bij de Amsterdamse rapper/producer/dirigent/alleskunner. De soundcheck van sor en zijn mini-sorkest liep net al tien minuten uit. ‘Dat onderschatten ze altijd met strijkkwartet. Een halfuur is eigenlijk te kort. No shade naar het festival.’ Een liedje later trekt hij al twee mensen uit het publiek voor een mini-masterclass dirigeren. In principe een cute momentje, maar het duurt net effe te lang, en haalt dat kleine beetje vaart uit de show, voordat-ie lekker op gang is.

Maar goed, genoeg gezeurd: sor heeft afgelopen jaar namelijk BY FAR het meest ambitieuze, vernieuwende hiphoproject van het jaar gemaakt met het drieluik BAE DOVEN, waarvoor hij een mengvorm van hiphop en klassiek weet te vinden die hem totaal siert. Het is natuurlijk ook een verwijzing naar zijn gehoorprobleem, en live bracht hij het al even ambitieus: met een veelkoppig orkest.

Nu heeft-ie een mooie tussenvorm gevonden met vier strijkers en dj, en tussendoor quotes van Ludwig van Beethoven zelf. ‘Ik heb niet het hele sorkest mee, dus willen jullie meedoen met het sorkest? We gaan jullie daarna cijfers geven. We zijn kritisch. Doe je best.’ Zelfs terwijl een en ander misgaat, is sor nog altijd een geweldig goede liveperformer, een man met muzikaliteit tot in zijn tenen. Elke stap die hij zet moest zo zijn, elke armbeweging voelt ritmisch (zeker als-ie zijn kwartet met lolly dirigeert, lol) en hij rapt/zingt spot on. Die gekke, orkestrale baile funk van ‘Lost Souls’ klinkt geweldig, de mix van Erik Satie met jersey club in slotsong ‘Zo Zijn’ is ongeëvenaard.

Het oordeel: deze man is een talent dat we moeten koesteren, laten we hopen dat-ie voortaan meer soundchecktijd wordt gegund op de festivals

Het nummer: ‘Lost Souls’

Update: op Twitter geeft sor aan dat de problemen lagen aan 'de incomplete technische rider en ingekorte soundcheck met een ondergeschikte geluidsman'

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12