BKS17: Aanstekelijke chaos bij Canshaker Pi

Meezingen met Willem, Boris, Ruben en Nick

Zouden ze het zelf weten dat de man aan wie hun muziek zoveel schatplichtig is ruim veertien uur eerder op hetzelfde podium stond? Vast wel en anders zijn er bij Canshaker Pi in Stage Five genoeg bezoekers te ontwaren met een Sonic Youth-shirt aan; vooral dat met de cover van Goo en alle variaties daarop doen het goed op Best Kept Secret. En evenals Thurston Moore en co. excelleren Willem, Boris, Ruben en Nick in gecontroleerde chaos, aangestipt met kleine freak-momentjes die niet per sé in lijn liggen met de maatsoort of tempo vooraf.

Maar wat de Amsterdammers nóg fijner maakt is de invloed die Pavement-frontman Stephen Malkmus op het viertal heeft gehad. Als producer van de naamloze debuutplaat, zijn er onmiskenbare elementen uit de legendarische indierockband ingeslopen zoals geluid maken dat ergens tussen zingen, schreeuwen en gillen zit, start-stop-momentjes inbouwen en de indruk wekken dat het allemaal zo gemakkelijk gaat, terwijl dat verre van dat is. Neem de soepele overgangen van drummer Nick Bolland bij single ‘JALS’; van hiphop-achtige ritmes naar een shuffle eindigend in een verdomd moeilijke versnelling waarvoor je als band elkaar feilloos moet aan kunnen voelen. Geen probleem hier in een ramvolle Five waar refreintjes luidkeels worden meegezongen.

HET MOMENT:
En dan ook nog getrakteerd worden op een nieuwe nummer. De titel hebben we niet goed verstaan – iets met ‘Above’? -, de muziek des te meer. Snel, dansbaar, maar toch nog met die Canshaker-touch. Die gaan we vaker horen.

Volg Best Kept Secret op de voet met onze livestream en het dossier.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12