BKS19: Kelman Duran knipt de dansvloer in duizend stukken

En laat de duisternis vallen over Best Kept Secret

Wat werken die nieuwe podia van Best Kept Secret goed hè? De hernieuwde Three is al de hele dag de bakermat van dj's met trippy zonnestralen in de tas en dankzij nieuwkomer Seven kan de nacht nog eerder vallen dan hij voorheen al deed op het festival. Bij Kelman Duran voelt het rond een uur of tien bijvoorbeeld al alsof het vijf uur 's nacht is. 

Toegegeven, dat is ook voor een groot deel de verdienste van de in Los Angeles woonachtig dj en mediakunstenaar van Dominicaanse afkomst. In zijn eigen producties laat hij zich inspireren door zware maatschappelijke thema's als de discriminatie van native americans en ook zijn dj-sets zijn eerder duister dan lichtvoetig: z'n eerste ooit opende -ie met Biggie's 'Suicidal Thoughts', de afsluiter van Ready to Die waarin de legendarische rapper zingt over zelfmoord en de track afsluit met een geweerschot. 

Dat wil trouwens niet zeggen dat Duran de tent niet aan het dansen krijgt, hoor. Hij draait volop bloedhete tracks die op de Cariben vast al grijsgedraaid worden en speelt ook leentjebuur bij Zuid-Afrikaanse gqom, een genre dat via Britse grime de weg naar Europa aan het vinden is en later dit weekend nog een uitgebreide introductie krijgt door DJ WaxFiend op Stage Four. De meest verleidelijke ritmes wisselt Duran echter op gedurfde wijze af met snoeiharde noise en pikzwarte bijna-techno. 

HET MOMENT
Ook qua tempo stuitert z'n set van hot naar her. Het ene moment rijgt hij de verknipte beats in sneltreinvaart aan elkaar, het andere laat hij zomaar doodse stiltes vallen. Vlak voor het einde van z'n set bijvoorbeeld, als hij plaats maakt voor een opname van een jonge zwarte man wiens broer door de politie in Milwaukee werd doodgeschoten en die vervolgens laat overlopen in een rusteloze reggaetontrack. Die vertraagt Duran dan weer tot -ie bijna als ambient klinkt, alvorens 'm er nog één keer keihard in te jagen. 

Voor meer Best Kept Secret 2019 check je ons uitgebreide dossier. 

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12