Legendarische afrobeatdrummer Tony Allen overleden

Een van de meest invloedrijke Nigeriaanse muzikanten

Een van de belangrijkste drummers uit de popmuziek, de Nigeriaan Tony Allen, is overleden. 'Zonder Tony Allen geen afrobeat', claimde ooit Fela Kuti, de uitvinder van het genre. Tony Allen was dan ook van 1968 tot 1979 drummer van zijn legendarische band Africa '70. In die periode maakte Kuti talloze klassieke albums, waarop hij Afrikaanse highlife samenbracht met funk en jazz, in zwaar politiek beladen songs die vaak meer dan 20 minuten duurden. Tony Allen was de motor achter het befaamde ritme.

Allen's invloed op de popmuziek is nauwelijks te onderschatten, en in de decennia volgden werkte hij met talloze Westerse muzikanten, zoals Flea, Jeff Mills, Air en Charlotte Gainsbourg. Maar het meest prominent was zijn samenwerking met Damon Albarn in The Good, The Bad & The Queen, waarmee hij meerdere albums maakte en vorig jaar nog op Lowlands stond. Ook de jongens van Jungle By Night hingen al afrobeat fanaten natuurlijk aan zijn lippen. In 2012 ontvingen ze Tony Allen op hun Felabration in Paradiso. En ook New Cool Collective werkte eens met Allen, met deze lange track als resultaat. 

Tony Allen stierf in Parijs, waar hij al lange tijd woonde. Hij werd 79 jaar en overleed zeer onverwacht. Over de doodsoorzaak is nog niets bekend.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12