Amsterdam stelt strengere eisen aan veiligheid op ADE-evenementen

Aanscherping heeft te maken met drama Solid Grooves

Evenementen van meer dan 2.000 bezoekers op Amsterdam Dance Event krijgen te maken met verscherpte veiligheidseisen van de gemeente. Zo mogen ze op de dag van het evenement geen kaartjes meer verkopen, mogen er nooit meer mensen binnen het terrein zijn dan de vergunning toestaat en moeten ze minstens twee weken van te voren een door de politie goedgekeurd ‘inzetplan voor de beveiliging’ inleveren. Te verwachten is dat de controles bij de toegang van evenementen op ADE strikter zal zijn dan gebruikelijk bij festivals.

Het Parool meldt dit in een uitgebreide reconstructie van het drama op Solid Grooves. Op dat evenement werd op tweede pinksterdag de 21-jarige Jimmy Schepers doodgestoken. Schepers werd het slachtoffer van een bende die actief was op het terrein, en die verdacht wordt van beroving en een vechtpartij die de jonge bezoeker fataal werd. Uit onderzoek blijkt dat bij het evenement nogal wat mis ging met betrekking tot de veiligheid. Zo verkocht de organisatie 2.500 kaarten meer dan was afgesproken, werd de beveiliging niet opgeschaald en slaagden de verdachten erin een mes mee te nemen op het terrein.

De gebeurtenis kwam hard aan in de dancewereld en kreeg afgelopen week vergaande gevolgen. ID&T maakte in een statement bekend dat het uitvoerend management van organisator Apenkooi ontslagen wordt. Om hoeveel personen en in welke rol het precies gaat willen ID&T en Apenkooi niet zeggen. Apenkooi host ook tijdens ADE veel evenementen, waaronder DGTL, Pleinvrees, STRAF_WERK en Elrow, maar de verscherpte veiligheidseisen gelden dus ook voor andere evenementen in de stad.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12