ESNS20: GreyHeads speelt de jazz bingokaart vol

Fusion van ruimteschipmonteurs mist showelement

'Vreemde eend in de bijt' en 'gefröbel'  zijn vanavond meteen af te kruisen op de Noorderslag bingokaart. Opener in de 'NPO Soul & Jazz zaal' (nog zo eentje voor je bingokaart) is namelijk het Rotterdamse vijftal GreyHeads. En het kan kloppen dat je daar nog nooit van gehoord hebt op 3voor12, want wij hebben ons ook in moeten lezen. Pop en jazz zijn namelijk gescheiden werelden. Het blijkt dat de band al lang en breed op North Sea Jazz gespeeld heeft, en ook in VPRO’s onvolprezen Vrije Geluiden.  'Conservatoriumgasten' inderdaad, en waarschijnlijk behoren ze tot de meest muzikaal onderlegde muzikanten van de avond. 

Maar hoort het wel thuis op Noorderslag?
Ze brengen 'fusion' (kijkt u in de achterin platenzaak maar bij het bakje fusion, alwaar de spinnenwebben de overhand hebben) - een mengvorm van jazz, soul, pop en hiphop. Dat kan behoorlijk verkeerd uitpakken, maar vergeet niet dat rapper Kendrick Lamar samenwerkte met het Canadese BadBadNotGood en een Jungle By Night tegenwoordig grote zalen weet te vullen. Gekweekt in de Kytopia studio weet GreyHeads gelukkig  aansluiting te vinden bij de modernere variant van de fusion, synths hebben de overhand en de 'verplichte jazzsolo’s' zijn gelukkig op één hand te tellen. 

Enerverend optreden dus?
Met hun bruine overalls en futuristische 'snelle planga’s' lijken het wel ruimteschipmonteurs. Tot zover het 'showelement'. Voor de rest zijn de grijze muizen van GreyHeads redelijk inwisselbare individuen op de uitstekende saxofonist Jesse Schilderink na, die opvalt met de effecten op zijn tenorsax. Ze proberen er nog enige context in te verpakken met 'spoken word samples', en wat redelijk irritante aanmoedigingen van 'bandleider' Nello Biasini, maar al met al is dit toch weer 'drie kwartier van je leven' vergooid. Bingo!

Meer over Eurosonic Noorderslag in ons dossier.

 

Meer over Eurosonic Noorderslag in ons dossier

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12