BKS17: Thurston Moore Group lepelt eigen mosterd op

Er is nog plek voor het bewustzijn van de rock ‘n’roll

Wat Beach Boy Brian Wilson voor surfmuziek deed (namelijk volwassen maken), doet Thurston Moore alweer zo’n vijfendertig jaar voor rock ‘n’roll. Als zanger/gitarist van het Newyorkse kwartet Sonic Youth arrangeerde Moore de nummers van de band tot ware mini noise-symfonieën in de beste nowave-traditie. Daarvoor gebruikte hij stapels gitaren in verschillende stemmingen en geregeld een schroevendraaier. Vaak lag hij op de grond. Nowave kun je ‘modern klassiek’ noemen, maar dan dus van de soort waarbij oordoppen geboden zijn. Improvisatie, dissonant en repetitief zijn woorden die altijd hoog in het vaandel van Sonic Youth stonden. In 2011 zette de band er een punt achter, toen Moore scheidde van zijn vrouw Kim Gorden, de bassiste van Sonic Youth.

Snel doorspoelen naar 2017. Op het podium van Stage Five herkennen we naast Moore ook SY-drummer Steve Shelley, Debbie Googe van My Bloody Valentine en James Sedwards, een Britse wondergitarist. Moore introduceert zijn band als de Rock N Roll Consciousness, ook de titel van zijn onlangs verschenen album, dat vandaag in zijn geheel voorbij komt. In een uur laten de vier horen dat Moore inderdaad het bewustzijn is van de hedendaagse rock ‘n roll. We horen niet alleen zijn onversneden aandeel uit de Sonic Youth-tijd terug, ook horen we flarden van bands als The Ponys, Nirvana en Jay Reatard – stuk voor stuk bands die juist schatplichtig zijn aan de Newyorkers, tot je beseft dat Moore vanavond eigen mosterd staat op te lepelen.

HET MOMENT:
Een moment kan bij Moore lang duren. Vanavond in Stage Five duurt het een uur. Als de vier elkaars flow eenmaal gevonden hebben, ontstaat er een soort beweging in het geluid waar de fans voor komen. Dat geluid is tijdloos, uniek en misschien wel het Consciousness van de hedendaagse rock ‘n roll. Mooi dat daar ook nu weer een nieuwe schare jonge fans op af komt. Maar Thurston, zullen we afspreken dat je de volgende keer de oudjes pleziert met een pittige versie van ‘Stereo Sanctity’?

Volg Best Kept Secret op de voet met onze livestream en het dossier.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12