BKS17: Jonny Greenwood op z’n plek met Junun

Ieder festival verdient een Indiaas pleinfeest

Het begint vandaag op de vloer. Een stoet exotische blazers trekt door het publiek om de show van Junun in te luiden. De belofte van energie en vreugde hangt in de lucht.

Kijk hier de hele show terug.

Het is een origineel gezelschap op het Best Kept Secret-festival. Maar wie de afgelopen jaren Le Guess Who? bezocht, weet hoe goed zo’n boeking werkt. Junun werkte ook héél goed op Le Guess Who? Initiator Jonny Greenwood, later uiteraard te zien met Radiohead, staat er uiteraard tussen. De Israelische Shye Ben Tzur is er, de Rajasthan Express vult het hele podium. Dit is het bonte gezelschap dat het album Junun (2015) maakte. Met een breed instrumentarium staan ze gedreven op het podium van Stage Twee. Of met de billen op de grond natuurlijk, in kleermakerszit voor de percussie.

Het Junun-optreden is niet alleen gevarieerd vanwege het bijzondere instrumentenwalhalla. De verschillende partijen sorteren telkens voor, zonder de rest uit het oog te verliezen. Shye Ben Tzur pakt vooral het podium met zijn bansuri, met een geluid dat tussen de blok- en dwarsfluit inzit. De percussie trommelt onrustig voort, de blazers vliegen staccato door hun noten heen en alom aanwezig is natuurijk de samenzang in het Hebreeuws, Hindi en Urdu. Het voelt als een Indiaas pleinfeest. De heren op leeftijd van The Rajasthan Express zijn natuurlijk allesbehalve standaard rocksterren met hun grijze snorren en de oranje haardoeken. Een van hen doet een solo met twee klepperinstrumentjes in zijn hand. Gejuich, natuurlijk. Dan heerst volledige feestelijkheid in de tent, wat overigens niet altijd vanzelf ging. Junun is ook niet vies van psychedelica. Deze wereldtrip moet zeker een vervolg krijgen.

HET MOMENT
Het is gewoon cool om Jonny Greenwood tussen dit odd couple te zien. Er drijft ook subtiele electronica van dit continent doorheen dat, vooruit, een keer even lekker stampt. Dan danst de hele tent.

Volg Best Kept Secret op de voet met onze livestream en het dossier.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12