LL22: Declan McKenna is de stem van Generatie Z

Geen praatjes, weinig poespas maar gewoon goede liedjes

Gitaarvirtuoos Declan McKenna dook in 2014 plots overal op nadat hij op zijn eigen Youtube-kanaal het liedje ‘Brazil’ uitbracht. De mega-getalenteerde zanger en gitarist bekritiseert in het liedje de FIFA voor het WK dat zij dat jaar in Brazilië organiseerden, zonder de ongelijkheid en armoede in dat land te benoemen. Hij spreekt zich vaak politiek uit en vertegenwoordigt daarmee ‘zijn’ Generatie Z, zowel op Twitter als in zijn liedjes.

Een paar jaar geleden deed hij als tiener een kleine clubtour door Nederland, waar hij al indruk maakte met zijn fluweelzachte stem. Die is hij een paar jaar later nog niet verloren, wel heeft hij wat aan zelfverzekerdheid gewonnen. Hij ziet er cool uit met zijn gouden glittergitaar. Onder zijn ogen glimmen zoals altijd plakglitters. Als hij voor ‘The Kids Don’t Wanna Come Home’ achter zijn piano kruipt, lijkt hij even een jonge Mika. Zijn stemgeluid snijdt door de tent heen. 

Declan apenkooit het podium over en weet de nummers mooi aan elkaar te spelen. ‘Isombard’ is er een waar iedereen op gaat dansen. De met synths gelaagde song is ook een anthem voor mensen die lekker gaan op Vampire Weekend en Panic! At The Disco. Het is ironisch dat dit nummer groot is geworden door het gebruik in FIFA17. Zouden ze het van McKenna's protest wel weten bij de spelletjesmaker?

HET MOMENT:
Toch blijft ‘Brazil’ de klapper van de set. Een nummer dat relevanter is dan ooit, met het WK van Qatar voor de deur.

Meer Lowlands 2022 in het dossier

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12