LL17: Michael Kiwanuka is tegen wil en dank een meetingpoint

Maar wie wil luisteren, staat het halve optreden met kippenvel

Michael Kiwanuka is gezegend en vervloekt tegelijkertijd: zijn muziek past op ieder festival. In 2011 werd hij door Adele mee op sleeptouw genomen als voorprogramma en prompt won hij in 2012 de invloedrijke BBC Sound Of talentenlijst. Sindsdien is hij je favoriete woonboulevard-soundtrack met zijn debuutalbum Home Again. Een onophoudelijke wereldtour volgde waarin hij werkelijk op ieder soort festival op de line-up stond… met een fikse burn-out en writersblock als gevolg.

Kijk hier een deel van z'n optreden op Lowlands 2017 terug.

Producer Danger Mouse hielp hem er muzikaal bovenop te komen en samen leverden ze in 2016 een melancholiek, introvert en maatschappijkritisch album af. En zo is dus tegenwoordig ook zijn optreden: uitgesponnen, rustig en bloedmooi verzorgd. Weg zijn de anekdotes tussen de tracks door, hij doet geen enkele moeite het publiek bij de les te houden. En waarom zou hij ook: optreden op vrijdagmiddag om 3 uur betekent dat je de soundtrack verzorgt bij het moment dat de meeste vrienden elkaar het eerste ‘we zijn dr’ biertje cadeau doen en elkaar via Whatsapp-locaties proberen te vinden in een tjokvolle Bravo-tent, om daarna gezamenlijk te vertrekken om klaar te staan voor Sean Paul in de Alpha. Maar wie wil luisteren, staat het halve optreden met kippenvel.

HET MOMENT:
Het meest opzienbarende moment op album Love and Hate is dat Kiwanuka pas na 5 minuten opbouw zijn stem laat horen in ‘Cold Little Heart’. Dit moment wordt in zijn liveshow minutenlang verder uitgerekt, de band sluit op het gemakkie om de beurt hun instrumenten aan. Rekken en rekken totdat de zaal echt ongeduldig wordt. En dan nog wat langer rekken.
 
Meer Lowlands? Check ons dossier voor heel veel verslagen en video's.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12