ESNS19: Jiri11 vergeet zijn vuurwerk aan te steken

Ondanks gewillig, piepjong publiek blijft ANBU-frontman afwezig

Het publiek leerde Jiri11 kennen als de onbetwiste ster van het Venlose hiphopcollectief ANBU. In A Nation By Us was hij de natuurlijke frontman, en nu probeert hij het in zijn eentje. Sommige van zijn tracks zijn hard met veel trap-invloeden, andere romantisch of smooth met een dancehall-vibe. Vanavond opent hij zijn show met een akoestische versie van 'Diamanten in de nacht', waarbij hij zichzelf begeleidt op gitaar (Jiri is naast rapper ook begenadigd flamenco-gitarist, en was in een vorig leven zelfs te gast bij Vrije Geluiden). Dit om maar even te laten zien: Jiri is een veelzijdig artiest.

Dat idee wordt wel nogal ver doorgevoerd: meteen na het akoestische intro kickt de beat in en moet het publiek van Jiri in standje cirkelpit. Je zou er bijna whiplash van krijgen. Gelukkig staat de zaal vol tieners (en nog jongere kids) die zijn teksten van voor tot achter kennen, en dus gewillig doen wat hij vraagt.

Dat klinkt als een inkoppertje. Buskruit, lont, vuur, hoppa. Toch?
Nou, dat valt eigenlijk een beetje tegen. We hebben rappers met een even jong en enthousiast publiek dit festival in vuur en vlam zien zetten: het zweet droop in deze kelder van het plafond bij Joost, en Jacin Trill verbouwde vorig jaar moeiteloos de bovenzaal. Bij Jiri staan de fans ook zeker te springen en zingen, maar die energie dooft telkens ook weer snel, om pas weer op te laaien bij het volgende aftelmoment: 'En een, en twee, en een, twee, drie, vier!'

Huh? Hoe kan dat dan? Al die kids staan toch stijf van de knaldrang?
Jawel, maar Jiri zelf lijkt afwezig. Hij maak niet echt fouten, maar het is alsof hij met zijn hoofd ergens anders is dan hier. Geen vuur in de ogen, geen urgentie in zijn optreden. Het voelt alsof dit voor hem al oud nieuws is. En daarom lukt het hem niet om deze potentiële bom écht aan te steken. 

Meer Noorderslag? Check hier ons dossier.
 

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12