3voor12 Overijssel

Magistraal is het juiste woord voor de theatertour van Blaudzun in Deventer

Met kleine en grote nummers is het een dijk van een show

Tekst: Mieke Hissink Foto: Jelmer Gremmen

In de 10 jaar sinds zijn debuut in 2008 heeft Blaudzun vele poppodia gezien en op de grootste festivals gestaan. Reden om weer back-to-basic te gaan, naar klein, maar fijn. Een theatertour.

Deventer Schouwburg, 2 december 2017

De show is niet uitverkocht, lekker gevuld is de zaal wel. Op het podium staat een Chesterfield bank met een moderne schemerlamp. En daar komt hij aan, de gitaar om zijn hals, Blaudzun. Rustig gaat hij zitten, en begint vanuit het niets, zonder muziek, te zingen. Loepzuiver en prachtig mooi!

Enkele liedjes speelt hij in zijn eentje op gitaar, het laatste nummer op een ukelele. Het publiek is muisstil en geniet. Na ieder nummer wordt er hard geapplaudisseerd.
Het nummer Shout wordt volmondig meegezongen door de zaal, een duet tussen Blaudzun en het publiek. Van ons had dit achterwege mogen blijven, wij zijn niet de grootste meezingfans.

Na deze solo-nummers komt de band erbij, maar achter een groot scherm. Door de lichtshow die hier wordt neergezet is het prachtig. Je ziet geen gezichten, alleen silhouetten. Samen met de lichtshow en de rook maakt het de sfeer magisch. En dan die stem, die blijft zuiver in welk volume hij ook zingt. De band geeft energie en adrenaline aan het geheel, na de kleine nummers die hij in zijn eentje deed.
Het elektronische nummer is niet onze favoriet, het fijne gitaargeluid is verdwenen en dat is toch wat Blaudzun zo bijzonder maakt.

Na dit nummer gaat het doek omhoog en zie je de band. De nummers zijn energiek, we worden weggeblazen. Pas nu zien we ook de diversiteit aan instrumenten! Naast de geijkte instrumenten staan er ook een accordeon, banjo en die prachtige contrabas. We snappen wel hoe het geluid zo divers kan zijn.

Het geluid in de schouwburg is top! Het is een prachtige show met intieme en kleine nummers, zonder en met gitaar, zonder en met microfoon. Maar ook was het groots, met de energie van de gehele band. Zowel oude als nieuwe nummers passeren de revue, wat het plaatje compleet maakt.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12