PP23: Jungle By Night is de verfijnde outsider

Veertien jaar op weg, nog steeds fris

Toen Jungle By Night hier zeven jaar terug voor de eerste en enige keer stond, voelde de band als een grijsgedraaide plaat. Een hele goede plaat, maar wel een grijsgedraaide. Overal hadden de (destijds) negen Amsterdamse muzikanten al gespeeld met hun vrolijke afrobeat met knetterende blazers. Overal was het leuk, overal werd gedanst. Maar ergens tussen toen en nu ging er een knop om en kwam er nieuw elan in de groep, en het meest opmerkelijke daaraan is dat de groep meer eigen smoel gekregen heeft.

Dat merk je aan het begin met nummers als ‘Love Boat’ en ‘Multi Beam’, maar vooral halverwege de set vandaag, als het langzame vibe-nummer ‘Hangmat’ ingezet wordt. Het zit precies op het moment dat je verwacht dat er een schepje bovenop gaat, dat er een tempoversnelling komt. Nee, we gaan in slow motion, met freakende synths en ingetogen koper. Ze nemen het risico mensen weg te jagen, maar ze weten precies hoe ver ze kunnen gaan. Voorin dansen mensen met toegeknepen ogen, achterin wanen gare weekendbezoekers zich inderdaad in die denkbeeldige hangmat. Dan schakelt de band weer op met ‘Stormvogel’ en beginnen ze aan de finale.

HET MOMENT:
Jungle By Night was destijds in 2016 verrast over hun Pinkpop-boeking, en ook nu zijn ze de verfijnde outsiders in een line-up die vandaag gedomineerd wordt door mainstream pop, nu metal, TikTok-sensaties en zelfs René Froger. De tent gaat vandaag het meest smaakvol op zijn kop op Jungle By Night's 'Attilla'.

NTR, VPRO en BNNVARA verslaan Pinkpop op 3FM, NPO2 extra en 3voor12.vpro.nl/pinkpop. Kijk de eerste TV-uitzending terug op NPO Start. Meer Pinkpop op NPO 3 op zondag 18 juni (20:15-23:15 uur).

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12