ESNS20: Merol en de kunst van de zelfspot

De M van Marketing is de M van Merol

Wist je dat Merol vorig jaar al op Noorderslag aanwezig was? Niet om te spelen, maar om doorgeprikte condooms uit te delen aan industriebobo’s. Dit jaar kan ze de rubbertjes thuislaten, maar het laat wel zien hoe Merol in één jaar tijd door is gestoten naar het grootste podium van Noorderslag. Merol is een ware marketing queen, zozeer dat de ‘M van Marketing’ net zo goed de titel van een Merol song had kunnen zijn. Ze heeft een achtergrond in de kleinkunst, maar die kneuterigheid weet ze wel slim te vertalen naar speelse songs. Tuurlijk gaan die kilometers ver over het randje van de goeie smaak heen, maar als je er de lol van in kunt zien zijn ze soms ook ontzettend grappig.

Zelfspot is namelijk Merol’s grootste troef. Durf maar eens voor een zaal van circa duizend man een liedje te zingen over je platte bilpartij, zo’n giga zaal toe te zingen dat je hun kindje wilt baren, en dan hebben we het nog niet eens gehad over ‘Hou je Bek en Bef Me’. Merol neemt zichzelf niet al te serieus, en dat is haar succesformule. Aan de meerderheid van haar sleazy synthpop repertoire ligt het niet per se, want lang niet ieder liedje is een potentiele viralhit als ‘Lekker Met De Meiden’ of ‘Hou Je Bek En Bef Me’. Liedjes als ‘Tien Voor Topo’ zijn vooral de kneuterigheid zelve, inclusief verwijzingen naar de Hitkrant en dat soort taferelen.  Alhoewel ‘Superlatieven’, te danken aan Soulsearchin’s productie, wel een vrolijk popliedje is.

Zat er nog een ludieke stunt bij?
Geen schelp, niks niet! Alhoewel er wel een dikke confettiregen door de Grote Zaal schiet na ‘Superlatieven’, telt dat? Ze staat wel met een tweekoppige band op het podium, eigenlijk is de show best wel gestript, en dat betekent ook dat Merol de aandacht er niet helemaal bij kan houden. Tuurlijk zijn er genoeg mensen die haar hits van voor tot achter mee kunnen zingen, maar een boel anderen halen hun schouders er ook gewoon bij op.

Moeten we dit nou serieus nemen?
Besef: Merol heeft met de Song van het Jaar een publieksprijs gewonnen, dus er zijn genoeg mensen bij wie haar liedjes wel resoneren. En tja, als je een flink gemêleerde zaal ‘HOU JE BEK EN BEF ME’ mee kunt laten zingen, dan doe je toch overduidelijk iets goed. Maar of het serieuze popmuziek is? Tja.

Meer over Eurosonic Noorderslag in ons dossier.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12