LL17: De radicale razernij van Mykki Blanco

Statements en circle pits in een kolkende X-Ray

Hoe komt het toch dat politieke statements en moshpits zo goed samen gaan? Rapper Mykki Blanco is radicaal in alles wat hij doet; de grenzen verleggend van gender, performancekunst, hiphop en activisme. En daarnaast maakt hij vanavond met zijn show van de X-Ray een waanzinnige teringbende.

De presentator waarschuwt vast: Mykki Blanco is een beetje laat want 'er mist nog een plugje en er moet nog even geplast worden'. Geen probleem, want om klokslag 21:30 uur komt Mykki's DJ op, die eerst even een paar minuten keihard beats mag pompen. Als de X-Ray een beetje warm is, komt dan eindelijk de ster van de show op: Mykki Blanco, glamorous lange pruik op, losjes geknoopte blouse aan en vol in de make-up. Op de genadeloos harde beats spuwt hij zijn vuur. 'When I hit the stage it be like a tsunami', daar is geen woord van gelogen. Al bij de derde track moet er ruimte worden gemaakt in het publiek voor een circle pit, Mykki zelf duikt er middenin. Het ene moment is hij een brok rauwe energie, ogen wijdopen gesperd, rennend over het podium. En dan ineens danst hij sexy en sensueel op de tafel van z'n DJ, badend in rood licht. Het publiek krijgt er geen genoeg van. Mykki wordt aanbeden, zelfs als hij de toeschouwers op de voorste rij uit het niets vol op het hoofd mept met een kussen. Om vervolgens met zoet stemmetje te kirren, 'Dear diary... Today is my first time performing at Lowlands! Mykki Blanco is een verslavend spektakel, een intrigerend fenomeen en een donders goede performer.

HET MOMENT:
Tussen de moshpits door krijgen we toch een stukje bezinning. Van bovenop de DJ booth verkondigt Blanco zijn boodschap: “We must learn to listen to each other. We must learn to respect each other. We must protect transgender people. We must protect black children.” Het massale instemmende geschreeuw dat hierop volgt is zonder twijfel het meest radicale punkmoment van de dag.

Meer Lowlands? Check ons dossier voor heel veel verslagen en video's.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12