DTRH19: De Staat oefent vast voor headliner

Nijmegenaren spelen glorieuze thuiswedstrijd

‘Ik ben zo blij dat er een catwalk is!’, proest Torre Florim. En hij voegt de daad bij het woord, om hoplakee heen en weer te rennen terwijl het gejuich om hem heen aanzwelt. Sinds de aanvoerder van De Staat zijn gitaar af en toe in het statief durft te laten staan, heeft hij zich ontpopt tot een manische uitvergroting van een rockster, maar dan wel met een kolderieke knipoog. En elke show weer lijkt hij daar nóg beter in te worden. Hij is een wandelende gifjesgenerator geworden, zulke malle dansjes doet–ie in zijn stijlvolle zilvergrijze pak. Met de armen wijd spastisch schuddend tijdens ‘Little Me Time’, met wijd opengesperde ogen tijdens ‘Input Source Select’ en met Rocco Hueting als spiegelbeeld guitig op de nok van het podium tijdens ‘Pikachu’. En dan de grapjes. ‘Wie niet springt? Die is voor Vitesse!’ Er blijken weinig mensen uit Arnhem te zijn.

Maar dit alles hoef je de mensen op Down The Rabbit Hole niet meer te vertellen. Die zagen De Staat immers tijdens het verrassingsoptreden in 2017, een ‘normale’ show in 2016, in 2015 op een mini-bosrave, en in 2014 al als opener van het hoofdpodium. Alleen vorig jaar stonden ze er niet, dus je kunt de Nijmeegse rockband best de huisband van het festival noemen. En met deze thuiswedstrijd mogen ze oefenen voor headliner, want in augustus is de band zowaar de Alpha-afsluiter op Lowlands.

En je raadt het al, dat blijkt weer een aardig glorieuze winst. Mede dankzij het duet ‘Tie Me Down’ met LUWTEN, de timing in ‘Peptalk’ met dat kolderiek shuffeltje dat die meebrulgitaarlijn nog typischer De Staat maakt en vooral de lift die Torre hoog de lucht in tilt voor het epische ‘Phoenix’ en even later nog eens tijdens ‘Witch Doctor’. Nu duikt hij daarbij eens niet het publiek in, maar vanaf grote hoogte ziet hij de draaikolk van dronken en verbrand vlees in het veld ontstaan. Nailed it.

HET MOMENT
Vaak was dat hét moment van een De Staat-show. Maar met de nieuwe tune ‘KITTY KITTY’ heeft de band er een waanzinnige setafsluiter bij. Vooral dat manische geschreeuw in de break van ‘KITTY KITTY’ krijgt mensen helemaal gek. Nu al benieuwd naar de headline-show op Lowlands, wat voor nieuwe trucjes zouden ze dan hebben?

Voor meer Down The Rabbit Hole 2019 check je ons uitgebreide dossier

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12