Album van de week (19): A$AP Rocky

Rapper zoekt naar nieuwe sounds met MGMT, Frank Ocean en FKA Twigs

A$AP Rocky is een ‘Renaissance man’, zoals ze dat in Amerika noemen. Een homo universalis, een man met interesses en talenten op een heleboel verschillende vlakken. Muziek, business, beeldende kunst, mode, film, interieurontwerp: overal lijkt hij een neus voor te hebben, of in elk geval zichzelf in te willen storten. In de drie jaar sinds zijn sterke tweede plaat AT.LONG.LAST.A$AP heeft hij zichzelf muzikaal een beetje buiten beeld gehouden. ‘Ik wilde de tijd nemen om mensen te laten zien dat ik een ondernemer ben,’ vertelt hij in een interview met GQ. ‘Ik ben een zakenman – je moet me serieus nemen.’ Als labelbaas was hij een sleutelfiguur in het succes van jonge trap-ster Playboi Carti, hij acteerde in indiefilms en regelde samenwerkingsdeals met grote modemerken. Maar nu is hij terug bij zijn leest, de plek waar het allemaal begon: hiphop. 

Hoewel, een typische hiphopplaat is Testing allerminst – maar dat viel te verwachten voor Rocky, die zichzelf graag uitdaagt met experimentele sounds. De psychedelische vibe die hij ontdekte op A.L.L.A is nu uitgebreid met hulp van een dikke lijst aan samenwerkingen. Andrew VanWyngarden van MGMT schreef mee aan ‘Fukk Sleep’, een track met diezelfde duistere, bedwelmende sfeer als A.L.L.A en een gastvocaal van FKA Twigs. ‘CALLDROPS’ is gebouwd rond een gesamplede akoestische gitaar en zacht echoënde stemmen, geproduceerd door Boys Noize (ja, die van die electroclash-rammers van tien jaar geleden). Devonté ‘Blood Orange’ Hynes produceerde hoogtepunt ‘Hun43d’. Van een engelachtige hook vol zalvende reverb schakelen Rocky en Hynes door naar een ontregelende, onheilspellende break, om die weer op te lossen in Hynes’ weirde interpretatie van een old school boom bap beat. 

‘Mensen zijn bang om nieuwe sounds te testen, dus gaan ze mee met wat er nu speelt,’ zegt Rocky in datzelfde interview met GQ. Maar A$AP Rocky is nooit bang geweest om te experimenteren, en derde album Testing blijkt een bijzonder geslaagd experiment.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12