3voor12 Breda

Sterk optreden Nordmann in Mezz, in jazz minded Breda

Al was er nog wel wat ruimte in Mezz

De Gentse groep Nordmann speelde donderdag 18 oktober in Mezz Kleine Zaal. De vier oud-conservatorium studenten maken met hun stomende, experimentele kruising van jazz en rock al een hele tijd een opmars in België, helemaal na de release van het album ‘The Boiling Ground’ in 2017. Breda is een jazz stad. Dat bewijst de volle binnenstad met Breda Jazz ieder jaar. Nordmann was al eens in Breda, een vroeg bezoek op Record Store Day 2015, bij Green Vinyl. Tenorsaxofonist Mattias De Craene valt wellicht het meest op, alle muzikanten zijn meester in hun instrumenten en vormen een geconcentreerd collectief, met Dries Geusens op bas, Elias Devoldere op drums en Edmund Lauret op gitaar. Gitarist Lauret heeft qua uiterlijk wat weg van een jonge Bert Dockx, gitaargod uit Antwerpen, en ook in zijn expressieve spel is er een gelijkenis.

Een optreden van Nordmann is een belevenis. Composities eruit lichten, hoeft eigenlijk niet. De vier komen met ‘Silver & Black’ al vroeg zeer goed voor de dag. Het meeslepende ritme start al bij de eerste tel en laat je het hele nummer niet los, alles groovet en rockt. Nordmann heeft de gave langzaam naar een apotheose te werken en nummers kapot spelen, zoals ‘The King’ aan het einde van de set. Een nummer dat start met een diepe dreigende bas en opbouwt naar explosie van klanken. Het maakt het optreden continu boeiend, uitdagend en spannend. Muziek om in gedachten je eigen verhaal te vormen. Met toegankelijke jazzlijnen, voortstuwende rock en veel vervormde tonen. Voeten en handen spelen met pedalenkasten, altijd is er een flow of hangt ergens een vervormde, vaak aanhoudende toon. Om daarna weer te vertrekken naar iets nieuws.

Breda is dan een jazz stad, het blijkt geen avontuurlijke jazz stad. Waar die andere experimentele jazz- en rockformatie Dans Dans de Paradox in Tilburg gisteren met gemak vol kreeg, is Mezz Kleine Zaal vanavond iets minder rijkelijk gevuld. Gemiste kans, want Nordmann is klasse.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12