Helft van de vrouwelijke festivalbezoekers ervaart seksuele intimidatie

Van een tik op de bil tot een hand in het kruis

Bijna de helft van de vrouwelijke festivalbezoekers, 48%, ervaart seksuele intimidatie op festivals. Van een tik op de billen of borsten, tot een hand in het kruis of een grensoverschrijdende uitnodiging. Ook 10% van de mannen geeft aan onprettige ervaringen te hebben op dit vlak. Dit blijkt uit het onderzoek van Eenvandaag, waarbij zij ruim duizend festivalgangers tussen de 16 en 34 ondervroegen.

'Er wordt in m'n billen of borsten geknepen als ik crowdsurf of op iemands schouders zit. Als je er tegenin gaat, krijg je een grote bek terug.' Dit is een van de velen beschrijvingen die een deelnemer geeft in het onderzoek. De reden hierachter is, volgens de ondervraagden, dat de sfeer op festivals losser is dan in het dagelijke leven, door onder andere alcohol. Vrouwelijke deelnemers geven aan bewust rekening te houden met het risico op seksuele intimidatie, door bijvoorbeeld niet veel te drinken, nooit alleen te zijn, niet te bloot te kleden en mannen veelvuldig ontlopen.

Opvallend is dat 91% aangeeft nooit een melding te hebben gemaakt, waardoor het probleem lange tijd niet op de agenda heeft gestaan bij festivals. Hierdoor werd het ook niet altijd serieus genomen als er wel een melding werd gemaakt, zo blijkt uit diverse antwoorden. 'Een bewaker zei dat dat soort dingen nou eenmaal gebeuren,' vertelt een deelnemer. Een andere reactie: 'ze zeggen er niks van, zelfs niet toen ik aan het huilen was. Ze lieten mij daar staan.'

Ook wordt er nagedacht over oplossingen, de meeste vraag is er voor er voor een meldpunt: zowel fyisiek als digitaal. Ook beveiligers inzetten als burger vergroot het gevoel van veiligheid volgens de deelnemers.

 

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12