BKS19: Crack Cloud is een dansbare stuiptrekking

Canadese supergroep geeft de puntigste postpunk een ongenadige groove

De Canadese band Crack Cloud is een ronkend voorbeeld van hoe je regelrechte misère kunt omzetten in een moment van magie. Drie kwartier lang, om precies te zijn. Om maar even aan te geven: de band is een gigantische formatie van zo’n twintig man, bestaande uit ex-verslaafden van alle soorten en maten (én mensen die met verslaafden van doen hadden) maar nu al ruimschoots een jaar in dezelfde vaste formatie van zeven man spelen. Zo proberen ze hun verleden terzijde te leggen en hun muzikale uitspattingen te gebruiken als een ietwat positiever coping mechanism, wat resulteerde in hun eerste titelloze EP. En dat hun muziek een uitlaatklep is, voel je ook vanaf moment nul dat ze het podium betreden.

Want hoe meedogenloos en onverstoord deze band door hun set-list heen jakkert, maakt ze tot een onwaarschijnlijke live-sensatie. Klonk het al goed op plaat, dan wordt daar live nog een dimensie aan toegevoegd. Zo spelen ze puntige post-punk à la de jonge hondenjaren van de Talking Heads met een haast onheilspellende groove die het geheel dansbaar maakt. Bovendien is zo’n goedgevuld podium volgepropt met stuurse punks wiens gezichten geen spoor van emotie tonen een schouwspel. Van het publiek trekken ze zich helemaal niks aan, spelen ze door zonder ook maar één woord vuil te maken aan introducties. Stuiptrekkend gaan ze op in het puntige gitaargemangel dat ze uit hun instrumenten trekken. En dan ook nog drummer Zach Choy, die het kloppend hart van de band is en daarom ook pontificaal in het midden van het podium is neergezet. Hij laat zijn sticks zo ongenadig over zijn drumstel heen razen dat het voelt alsof hij ieder spoor van frustratie eruit probeert te rammen. Als hij zich dan weer stort op een kloppende mars, trekt de gehele Five in het gareel om zich door hem te laten hypnotiseren.

HET MOMENT
Deze set trekt in zo’n snelvaarttrein-tempo door dat het meest absurde moment aanbreekt zodra de lichten aanspringen en de bandleden zonder om te kijken van het podium af stappen. Zelden gingen vijfenveertig minuten zo snel voorbij. Verslavend, zo goed: when can we get our next fix?

Voor meer Best Kept Secret 2019 check je ons uitgebreide dossier.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12