LL17: Moderat weet wel van ophouden

De zevenklapper begint in Biddinghuizen

Nog maar zeven shows te gaan voordat Moderat er echt mee stopt. Misschien tijdelijk, misschien voorgoed. De officiele aankondiging van het eind is nog maar vers. Het was na drie albums even genoeg, vonden de heren. Moderat was tenslotte begonnen als een ‘fun-thing’, een ‘sort of a vacation from our individual projects.’ Dat het vakantiegevoel er na enkele jaren af is, is te begrijpen. Moderat is een succes voor een steeds groter publiek. De samenwerking tussen Apparat (Sascha Ring) en Modeselektor (Gernot Bronsert en Sebastian Szary) zorgde geregeld voor het beste van twee werelden. Maar die wereld duurt misschien nog maar zeven shows. En na vanavond: zes.

Vanavond is Moderat geen easy pleaser. Het trio laat het vuur langzaam aanwakkeren. Er wordt stapvoets meegedeind en ook in het fellere ‘Running’ wordt ademruimte ingelast. Op elke versnelling volgt een langere vertraging. Door de jaren heen is Moderat meer pop geworden, nog het meest op het vorig jaar verschenen III. Echte liedjes, niet een alledaags gegeven voor een dance-act. In de Alpha is weer hoorbaar waarom de match tussen de twee kampen zo geslaagd is: de emotionele diepgang die weleens doet denken aan Thom Yorke’s solowerk naast de overmelodieuze electro die alsmaar euforischer wordt. Moderat laat de vreugde en het onderhuidse met elkaar rijmen.

Het was goed, zeker, maar ook niet het gedroomde afscheidsoptreden waar iedereen het nog járen over heeft. Het geluid mocht wat harder. Halverwege dwaalde Moderat toch echt even af en daardoor het publiek ook. Misschien dat ‘Reminder’ daarom wat minder intens binnen kwam. Genoeg reden om het nog een keer over te doen, dus. Laten we hopen dat er leven is na 2 september als Moderat eindigt. Uiteraard in Beriljn.

HET MOMENT:
In de finale gaan de visuals in de hoogste versnelling en is Moderat op z’n best. ‘A New Error’ deint heerlijk door. Zoiets moois voorgoed achterwege laten? Nee toch. Reden genoeg om het nog eens over te doen.  En dan nog een keer.  

Meer Lowlands? Check ons dossier voor heel veel verslagen en video's.

 

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12